Baba-mama

A testsúlycsökkentő műtétek hatása a terhességkor


Azok a túlsúlyos nők, akik testsúlycsökkentést célzó műtéten estek át (például gyomorgyűrű, gyomor bypass műtét) terhességük során háromszor ritkábban szenvednek terhességi cukorbetegben és szülnek császármetszéssel, derül ki egy új felmérésből.

A műtétek után csökken az egyszerre elfogyasztható táplálék mennyisége. Amerikai kutatók olyan túlsúlyos nőket hasonlítottak össze, akik vagy a terhességük előtt, vagy azt követően estek át ilyen műtéten. 346 nő terhesség előtt, 354 nő pedig a terhességét követően választotta az operációt. A leggyakoribb a gyomor bypass műtét volt, csak néhány esetben végeztek gyomorszűkítő műtétet.

A terhességi cukorbetegség előfordulása 8 százalékos volt azok között, akik a terhesség előtt műtéten estek át, ezzel szemben 27 százalék azok között, akiknek csak a szülést követően volt ilyen típusú műtétjük. A császármetszés gyakorisága pedig 28 és 43 százalék volt a két csoportban. A kutatók hangsúlyozzák, hogy a legtöbb nő hamarabb esett teherbe, mint a műtét utáni két év, amit a műtétet követően védekezési időnek ajánlanak. A közlemény a Journal of the American College of Surgeons augusztusi számában jelent meg.

"Bár egyre több a bizonyíték arra, hogy a testsúlycsökkentő műtétek biztonságosak és hatékonyak - csökkentik ugyanis a kövérség okozta szövődmények számát - nagyon sok túlsúlyos egyén nem él a lehetőséggel" - nyilatkozta Dr. Martin Makary a Johns Hopkins Egyetem sebész docens  egy sajtóközleményben. "Azonban mint minden műtétnek, ennek is lehetnek szövődményei. Elképzelhető trombózis, fertőzések, légzésleállás, gyomor-bélrendszeri vérzés és súlyos esetben halál is, így nagyon gondosan kell mérlegelni az operáció előtt."