Baba-mama

A terméketlenség már az anyaméhben kialakulhat?

betegszoba.hu


A műanyagok adalékanyagaként használt egyik ftaláttípus (MEHP) magzati korban a fiúk szervezetébe jutva befolyásolja a herék fejlődését, ezáltal károsítva a spermiumok képzésének folyamatát.

A vizsgálatok alapján a vegyület jelenléte miatt csökken a potenciálisan képződő hímivarsejtek száma, így a fiúk felnőve termékenységi problémákkal szembesülhetnek-olvasható az environmentalhealthnews.org-on.

A ftalátokat széles körben használják a műanyagtermékek adalékaként, így megtalálhatóak az orvoslásban használt eszközökben és a fogyasztói termékekben is. Az anyag elterjedtségének köszönhetően gyakorlatilag mindenkinek a szervezetében jelen van, és a kutatók egyre aggasztóbbnak tartják a különösen érzékeny csoportok (például csecsemők és gyermekek) egészségére és fejlődésére gyakorolt lehetséges kockázatokat.#img1#

A kutatók felhívták a figyelmet, hogy a károsodások kialakulásához szükséges mennyiségű MEHP vegyület mintegy százszorosa annak a mennyiségnek, mint amit egy korábbi vizsgálatban az anyatejből kimutattak. Azonban nem ismert, hogy a különféle, a magzatokat is érintő (ftalát)vegyületek együttes jelenléte esetén milyen mennyiség tekinthető még biztonságosnak.