Baba-mama

A terhesség alatti elhízás árt a babának


Egy új tanulmány megállapította, hogy minél többet hízik egy nő a terhessége alatt, annál nagyobb testsúllyal születik gyermeke.

"A születési súly előrevetíti az ember felnőttkori testtömeg-indexét, így az anya túlzott elhízása a terhesség alatt árthat a gyermeknek" - magyarázzák a szerzők, Dr. David S. Ludwig, a bostoni Childrens Hospital, és Dr. Janet Currie, a new yorki Columbia Egyetem kutatója.

Ráadásul a magas születési súly olyan betegségek kockázatát is növeli, mint az asztma, az allergia, vagy a rák. A tudósok közel félmillió anyát és 1 164 000 újszülöttet vontak be a kutatásba. Egy anyának több újszülöttjét is összehasonlították, azért, hogy kizárják a gének szerepét. Az újszülöttek 1989 és 2003 között Michigan és New Jersey államban látták meg a napvilágot, és mindannyian időre születtek.

Ludwig és Currie azt találta, hogy azok az anyák, akik több mint 24 kilót híztak a várandósság alatt, kétszer akkor eséllyel szültek 4 kilónál nehezebb babát, mint azok, akik 8-10 kilót híztak. Tehát az anya testsúlygyarapodása és a baba születési súlya között egyenes arányosság van, a kismama minden újabb kiló testsúlynövekedése, a baba súlyát 7,35 grammal növeli.

Mivel Amerikában egyre terjed az elhízási-járvány, ennek korai megelőzése kulcsfontosságú. És mi lehet koraibb, mint ha már a magzat elhízását is megakadályozzuk"- fogalmazott Jennifer Wu, a new yorki Lenox Hill Kórház szülész-nőgyógyásza. "A legújabb kutatások szerint a születési súlyt az anya terhesség alatti hízása befolyásolja, és független a genetikai tényezőktől. A várandós nőknek tehát már a terhesség előtt és alatt is oda kell figyelni az egészséges étrendre és a testmozgásra."

A tanulmányt Dr. Neal Halfon és Dr. Michael C. Lu, a los angelesi Californiai Egyetem gyermek- és család- egészségügyi központjának kutatói így kommentálták: "A még csak gyermeket tervező nők figyelmét kell felhívni arra, hogy egészséges testsúllyal várják a gyermekáldást."