Baba-mama

A szoptatott gyermekek okosabbak


Azok a középiskolások, akiket kicsi korukban szoptattak, jobban teljesíthetnek a tápszerrel táplált társaiknál, utal rá egy új tanulmány.

Sok tanulmány hozta összefüggésbe a szoptatást a magasabb gyermekkori IQ-val, de maradtak még kérdések azt illetően, hogy az előny a tejben rejlik-e. A szoptatást választó anyák általában jobban iskolázottak, magasabb az IQ-juk és általánosságban is sokkal ingerdúsabb környezetet biztosítanak gyermekeik számára. A tanulmány alapját egy olyan felmérés adta, melyben 191 középiskolás testvérpár vett részt, ahol az egyik gyereket szoptatták, a másik tápszert kapott. Az ilyen testvérpárok összehasonlításával ellenőrizhető néhány nehezen mérhető faktor, mint pl. a szülők intelligencia-hányadosa és a családi környezet, mely szerepet játszhat a szoptatás és az iskolai teljesítmény összefüggésében.

A szoptatott gyermekek jobb jegyeket kapnak

A kutatók felfedezték, hogy még testvérek esetében is különbség mutatkozik a szoptatás szempontjából. A szoptatott testvérek átlagosan 12-14 %-kal jobb jegyeket szereztek a középiskolában, és többen is tanultak tovább közülük. Sőt, minél tovább kapott anyatejet az illető diák, annál jobbnak bizonyult a tanulmányi átlaga, a Journal of Human Capitalban megjelent cikk.

Az összefüggést jórészt az magyarázza, hogy az anyatejjel táplált gyermekeknek magasabb az IQ-juk és egészségesebbek. "Az eredményeink arra utalnak, hogy a szoptatás két fontos módon befolyásolhatja a tanulmányi előmenetelt: fejleszti a kognitív képességeket és javítja az egészségi állapotot." - mondta Joseph J. Sabia, az egyik kutató, a washingtoni Amerikai Egyetem közérdek professzora. "Valójában a szoptatás iskolai osztályzatokra gyakorolt hatásainak fele ezeknek a faktoroknak tulajdonítható." Hozzátette, hogy ez a tanulmány még csak a kezdet, több kutatás szükséges annak megerősítésére, hogy a szoptatás önmagában is ténylegesen javítja a gyermekek iskolai eredményeit.

Az anyatej zsírsavjai javítják az intelligenciát

A kutatók találgatásai szerint, ha a szoptatás növeli a későbbi intelligencia-hányadost, akkor az valószínűleg egy különleges zsírsavnak köszönhető, mely az anyatejben található és segíti az agy, valamint az idegrendszer fejlődését. Általánosságban a szakértők azt javasolják, hogy az anyák legalább egy évig szoptassák gyermekeiket, az első hat hónapban kizárólag anyatejet kapjon a csecsemő. Sabia szerint a szülőknek gondolniuk kellene a későbbi lehetséges iskolai teljesítményre, mikor döntést hoznak a szoptatással kapcsolatban.