Baba-mama

A pépes ételek ártalmasak?

betegszoba.hu


Egy neves brit gyermekszakértő szerint a csecsemőknek a közhiedelemmel ellentétben nincs szükségük pépes ételekre, amik ráadásul még az egészségükre is ártalmasak lehetnek.

Gill Rapley, az UNICEF brit Bababarát Kezdeményezés nevű programjának alelnöke arra figyelmeztetett, hogy a csecsemőket fél éves korukig kizárólag anyatejjel vagy tápszerrel lenne szabad táplálni, és aztán lehetne átszoktatni őket a szilárd ételekre. Ha nem így történik, megeshet, hogy a kicsik az anyatejben található értékes tápanyagoktól esnek el, melyek a gyakori fertőzések és az allergia ellen védik őket.

Rapley szerint ha pürésített ételekkel táplálják a kicsiket, az késleltetheti rágási képességük kialakulását, válogatóssá teheti őket és megnöveli náluk a székrekedés esélyét. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kutatása is alátámasztja Rapley állításait. Eszerint a pépes bébiételek nem természetesek és feleslegesek a babák számára, miközben egyre több szülő vásárolja meg ezeket a szupermarketekben. Az erre épülő ipar milliós bevételekre tesz szert, mert a szakértők szerint a négy és húsz hónapos közötti csöppségek nyolcvan százaléka konzerv vagy üveges bébiételeken nő fel. #img1#

A gyermekszakértő Rapley szerint a szülők gyakran azt hiszik, hogy a kisbabának többre van szüksége a tejnél, amikor eléri a négy hónapos kort - a tudósok azonban másképp gondolják. A WHO által támogatott 2002-es kutatás azt az eredményt hozta, hogy fél éves korukig a babáknak nincs szükségük másra, mint anyatejre vagy legfeljebb anyatejpótló tápszerre, bármi más felesleges, de akár ártalmas is lehet.

Rapley véleménye szerint hat hónapos kor után a csecsemőket továbbra is anyatejjel kellene táplálni, de ekkor már lehet nekik adni rendes ételeket is, például húst vagy zöldségeket, amit tudnak szopogatni és rágcsálni, pürés ételekre viszont ekkor sincs szükség. A szakértő vizsgálatai alapján arra jutott, hogy a szilárd étellel táplált kicsiknek jobban fejlődtek a rágókészségeik, mint azoknak, akik bébipapit kaptak, sőt kézügyességük is, hiszen őket legtöbbször nem szüleik etették.

Azt is megfigyelte, hogy a szilárd ételekkel táplált csecsemők kevésbé válogatósak. Azok a babák, akik már fél éves koruk előtt pépes ételt kaptak, nehezebben szoktak hozzá a szilárd ételekhez, és nagyobb valószínűséggel volt székrekedésük, mert nem tudták szabályozni, hogy mennyit esznek belőle, vagy mennyi ideig rágják.

Rapley kiadott egy DVD-t is, amelyben arra buzdítja a szülőket, hogy fél éves kor fölött engedjék a gyerekeket szilárd táplálékot enni. Más szakértők viszont arra hívják fel a figyelmet, hogy nehéz meghatározni azt a pontos kort, amitől kezdve lehet szilárd ételekkel etetni a kicsiket, mivel az evési készségek egyénenként eltérő mértékben fejlődhetnek.