Baba-mama

A légszennyezés a magzatot is károsítja


A légszennyezés káros hatással van a magzatra és szerepe van a felnőttkorban kialakuló légzési betegségekben is - derült ki egy Berlinben megjelent tanulmányból.

A légszennyezés következtében nő a magzat légzési szükséglete. A légszennyezésnek kitett magzatok közül többen - átlagosan 48-szor - vesznek percenként levegőt, míg a kisebb szennyeződésnek kitettek csak 42-szer a Berni Egyetem kutatócsoportja szerint.

A kutatás eredményét az Európai Tüdőgyógyászati Társaság (ERS) berlini kongresszusán tették közzé. A Philippe Latzin vezetésével elkészült tanulmányba 241 kisbabát vontak be és többek között a légköri szennyezés három mutatóját: az ózonszintet, a nitrogéndioxid-szintet és a levegőben lévő úgynevezett szuszpenziós (szilárd vagy cseppfolyós) részecskék számát vették figyelembe.#img1#

A tanulmány szerint minél szennyezettebb a levegő, annál gyakoribb a lélegzetvétel, a percenként belélegzett levegőmennyiség és annál nagyobb a légzőrendszer gyulladásának veszélye. 'A légzőrendszerre gyakorolt hatás következménye a felnőttkori megbetegedések számának növekedése, azaz a várható élettartam csökkenése' - írják a szerzők.