Baba-mama

A kismamák nem tudnak eleget a szűrővizsgálatokról


A terhesség alatti szűrővizsgálatok szabadon választhatóak Új-Zélandon, mégis komoly lelki hatásai vannak, derül ki egy helyi vizsgálatból.

A terhesség első harmadában korábban csak azoknál végeztek UH vizsgálatot, akiknél felmerült, hogy magzatuk Down szindrómában vagy cisztás fibrózisban szenvedhet. Ma már a terhesség megállapításához is végeznek UH vizsgálatot. Sarah Donovan szerint, aki a Victoria University kutatója, bár Új-Zélandon az Uh vizsgálat szabadon választható, a kismamákkal nem beszélnek annak kockázataitairól illetve hasznáról, az első trimeszteri UH szűrővizsgálatok automatikus részei a terhesgondozásnak.

"Ezzel kárt is okozhatunk a nőknek. Kevés információt kapnak, nem támogatjuk őket eléggé, és nem kellő információk birtokában döntenek és választják a vizsgálatot" - véli a kutatónő.

Dr. Donovan Wellingtonban közetében végzett felmérést a kismamák között- volt, aki nem járult hozzá a vizsgálat elvégzéséhez, sokaknak volt téves pozitív eredménye, de egy esetben előfordult az is, hogy nem vették észre a rendellenességet. A szűrés biztonsága sokat nőtt amióta vérvizsgálat is tartozik hozzá, de a pontosság még így sem éri el a 100 százalékot.

"Az amniocentézis (magzatvíz mintavétel) segítségével az összes beteg gyermeket kiszűrhetnénk, de sajnos megemeli a vetélési kockázatot" - mondta Donovan. "Sokan nem tudják, hogy az ultrahang csak szűrőmódszer, nem 100 százalékos pontosságú. A vizsgálat rossz élménnyé válhat, hiszen akiknél rendellenességet találnak általában magukra maradnak a nehéz döntéssel, hogy megszakítsák terhességüket, vagy továbbviseljék és beteg gyermekük szülessen".

Dr. Donovan úgy hiszi, hogy a legtöbben egyetértenek a terhesség alatti szűrővizsgálatok szükségességével, de több információt és támogatást igényelnek abban, hogy eldönthessék, szeretnék-e a vizsgálatot és mit kell tenniük, ha rendellenességre derül fény. Nemrégiben tájékoztató anyagot is írtak, ám az csak akkor hasznos, ha orvosuk vagy védőnőjük már terhességük korai időszakában átbeszéli velük a részleteket.

"Az orvosi szakirodalomban a Down-szindróma előfordulásának csökkentése egy kívánatos cél, mellyel a hétköznapi emberek nem minden esetben értenek egyet. Nagyon nehéz és összetett döntés az, amikor egy nő elutasítja a vizsgálatot, vagy amikor úgy dönt, hogy nem fogadja el a terhesség megszakítására vonatkozó javaslatot".  Dr Donovan szerint nagyobb nyilvánosságot kellene kapnia annak, hogy a kiszűrt, beteg gyermekek megszületése is elfogadható. Néhány család a fogyatékkal világrajött gyermeket is fellvállalja, nem szakíttatja meg a terhességet, amikor a rendelenességeket felismerik.