Baba-mama

A kisbabák máshogy érzékelik az érintést

Medipress


Az újszülöttek féléves korukig nem úgy érzékelik az érintést, mint a nagyobb gyerekek és a felnőttek - derül ki egy friss kutatásból.

A Current Biology című szakfolyóirat október 19-i számában megjelent tanulmány szerint a babák nem tudnak különbséget tenni például a simogatás és a csiklandozás között.
„Eredményeink elsőként világítanak rá ebben a korai életszakaszban alapvető érzéki tapasztalásra" – fogalmazott Andrew Bremner, a Londoni Egyetem munkatársa. „Kíváncsiak voltunk rá, hogy amikor a picit érintést éreznek a kezükön, tudják-e, honnan jön az inger."

A 4 és 6 hónapos kisbabákon végzett vizsgálat erre nemleges választ adott.
„Ez szerintünk azt jelenti, hogy féléves korig a csecsemők csak a testükön érzékelik az érintést, és nem tudják összekötni a külvilággal. Nekünk kicsit fejfájdító lehet belegondolni ebbe" – magyarázta Bremner.
A kutatók szerint tehát a csöppségek nem hozzák összefüggésbe az érintés érzetét azzal, amit látnak, hallanak vagy szagolnak.
„Egyszerűen nem kötik külső tényezőkhöz. Ez a számunka nagyon idegennek hangzik" – összegezte a Bremner, aki a következő fázisban a csecsemők éntudatát fogja vizsgálni kollégáival.