Baba-mama

A gazdasági válság hatása a gyermekvállalásra


Minél jobban nőtt a munkanélküliség, annál jobban csökkent a termékenység a válság nélkül egy nőre eső születések számához viszonyítva.

A rostocki Max Planck Demográfiai Kutatóintézet a Demographic Research szaklapban közzétett legújabb kutatása szerint a gazdasági válság mérhető nyomást gyakorolt az európai születési arányszámokra az elmúlt évtizedben. 
  
A legerősebb hatást a fiatal felnőttek körében mutatták ki. A 25 éven aluli európaiak a növekvő munkanélküliség közepette különösen tartózkodtak a gyermekvállalástól. Az egy nőre eső születések száma az első szülések esetében esett vissza a legnagyobb mértékben, ami arra utal, hogy a fiatal európaiak az elmúlt tíz évben elodázták a családalapítást.

Az egyelőre nem egyértelmű, hogy ez a helyzet egész életükben kevesebb gyermek születéséhez vezet-e. Jelenleg a fiatalok többsége csak elodázza a gyermekvállalás idejét, nem zárkózik el teljesen a gyermekvállalástól. „A termékenységgel kapcsolatos terveket fiatalabb korban könnyebb megváltoztatni, mint idősebb korban, amikor már közeledik a termékenység biológiai határa" – magyarázta Michaela Kreyenfeld, az intézet kutatója.

A demográfiai kutatás egyik nyitott kérdése, vajon a gazdasági helyzet befolyásolja-e, és ha igen, hogyan befolyásolja a termékenységet. Az új kutatás azt bizonyítja, hogy a munkanélküliség mértéke a mai európai országokban ténylegesen hatást gyakorol a születési arányszámokra. Ennek az összefüggésnek az intenzitása azonban országonként eltérő lehet, mivel a családpolitika és a munkahelyek biztonsága minden országban más és más.

Kreyenfeld azt is hozzátette, hogy a recesszió következményei 2008 körül kezdték éreztetni hatásukat. A válság éppen akkor érte Európát, amikor a születési arányszámok számos országban lassanként pont újra növekedni kezdtek. Bizonyos országokban a válság ezt a felfelé irányuló trendet állította meg, máshol pedig a születési arányszámok amúgy is csökkenő tendenciát mutattak. Jelentős visszaesés volt megfigyelhető például Spanyolországban, Magyarországon, Írországban és Horvátországban, a korábban növekvő arányszámok pedig hirtelen megtorpantak a Cseh Köztársaságban, Lengyelországban, az Egyesült Királyságban és Olaszországban.
 


Terhességi rendellenességek, toxémia

A toexémia oka még nem ismert, de a kialakulásában szerepet játszanak az immunológiai okok, például ugyanannak a nőnek nem minden terhességében alakul ki toxémia, vagy a nő második férjétől viselt várandóssága alatt nem alakul ki. Elképzelhető, hogy bizonyos gének is örökítik a hajlandóságot, van, hogy a kismama anyjánál is felismerték a toxémiát. Hormonális és anyagcsere-problémákat is tudnak a kutatók a hátterében, de régebben úgy gondolták, hogy az anya vérében bizonyos mérgező anyagok (toxinok) halmozódnak fel, és ezek hatására emelkedik meg a vérnyomás.

Eddigi bejegyzések

Hugrabub ( 41 éves nő ) Gyugy , 1 kórtörténet, 2 kórház értékelés | időpont: 2009. június 10. 22:18

Kezdeti tünetek: Has és emésztő rendszer:
hasi fájdalom a köldök körül, hasi fájdalom bal oldalon felül
Későbbi tünetek: Általános tünetek:
derékfájás, idegi labilitás
Kórház, rendelő: Siófok Városi Kórház-Rendelőintézet (Somogy megye, Siófok)
Gyógyszerek: Terhesség megtartok
Alternatív gyógymódok:: nooo
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: Szültem 10 év várakozás után egy egészséges kisfiut köszönöm nekik.9 hónapig a vendégszeretetüket élveztem a kórházban.Csinálja utánnam aki szerint ez semmi egy gyerekért.

pzsuzsi ( 66 éves nő ) , 1 kórtörténet | időpont: 2008. június 24. 21:54

Történet: Aznap voltam ultrahangon, amikor a petevezeték este "eldurrant".
Az ultrahangon "terhességre utaló jeleket" nem látott a doki! Azért írom ezt le, mert nem lenne nagy fáradtság talán, hogy az ultrahang során a petevezetékeket is megnézzék. Csak feltűnne ott egy kis dudorka! És talán kevesebb anyuka halna meg méhen kívüli terhességben, mint ahogy én is majdnem....Nem ártana ezt a módszert az ultrahangot alkalmazó dokikkal széles körben tudatosítani és kiterjeszteni a vizsgálatot a petevezetékekre is.
Régen volt, a kórházat nem akarom megnevezni.
Kezdeti tünetek: Has és emésztő rendszer:
akut hasi fájdalom
Gyógyszerek: nospa 6 db, algopyrin 4 db este 10-től éjfélig 2 hónapos terhesség
Alternatív gyógymódok:: a kórházban szintén nospa injekciót adtak, amitől szerencsére annyira leesett a vérnyomásom, hogy a hasüregbe lassabban pulzált a vér ezért másnap reggelig nem véreztem el!
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: Másnap reggel pungálásra készülve észlelték a sok vért, azután "nagy" altaltásban 2,5 órás műtét következett. A gyermek most lenne 18 éves. Lelkileg sosem tudom feldolgozni. .