Baba-mama

A fluorid is felelős a koraszülésért


A fluorid kerülése csökkenti a terhességi vérszegénység és a koraszülés valószínűségét, hatására növekszik a születéskori átlagsúly, foglalta össze új kísérletük eredményét AK Susheela vezető fluoridszakértő egy, a Current Science-ban megjelent cikkében.

A terhességi vérszegénység anyai és magzati életeket követel, számos országban jelent gondot. Indiai vérszegény terheseket vizsgáltak, olyanokat, akiknek vizelete 1 mg/L vagy még ennél is több fluoridot tartalmazott. A kismamákat két csoportra osztották. Az egyik csoport fluoridbevitelét csökkentették, olyan diétát írtak elő számukra, mely kevés fluoridot tartalmazott. A másik csoport változatlanul étkezett. Mindkét csoport terhesei részesültek vas- és folsavpótlásban. A diétát tartó csoportban kevesebben lettek vérszegények, csökkent az alacsony születési súly és a koraszülés valószínűsége. A kontroll csoportban kétszer, míg a másik csoportban nem fordult elő koraszülés.

Az alultápláltság nem minden esetben az elégtelen táplálékbevitel következménye, felszívódási zavar következtében is kialakulhat. A fluorid, mely az ivóvízből, élelmiszerekből, de egyéb forrásokból is jut szervezetünkbe, károsítja a gyomor-bél rendszer felszívóképességét. A fluorid kerülésének hatására a bélrendszer felszívóképessége javult, fokozódott a tápanyagok felszívódása, csökkent a vizeletben kiválasztódott fluorid mennyisége és emelkedett a vér hemoglobin szintje.

Egy 2009-es amerikai közlemény szerint a Egyesüllt Államokban is több koraszülés fordul elő az ország azon területein, ahol magas a fluorid bevitel. Az eredményekről az Amerikai Közegészségügyi Szövetség éves összejövetelén számoltak be még 2009-ben. A fluoridbevitel hatására csökken a vörösvérsejtszám, csökken a vér folsavaktivitása, gátlódik a B12 vitamin termelődése és csökken a hemoglobin termelődéshez szükséges alapanyagok felszívódása.

"A városlakók el kell érjék az ivóvíz fluorozásának abbahagyását" - nyilatkozta Paul Beeber ügyvéd, a fluorozást ellenző egyesület elnöke. "Ijesztő, hogy a népegészségügyi rendszer és a fogorvosi egyesületek nem veszik figyelembe a bizonyítékokat, melyek a fluorid káros hatásait igazolják. A fluor ráadásul fölösleges és egyeltalán nem biztonságos."