Baba-mama

A csecsemőkori gyors súlynövekedés növeli az asztma kockázatát


Az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine című lapban megjelent friss tanulmány szerint az első három hónap során jelentkező gyors testsúlynövekedés óvodáskorban megnöveli az asztma kialakulásának esélyét.

A hollandiai Erasmus Orvosi Központ kutatói több mint ötezer kisgyereket figyeltek meg magzati koruktól kezdve egészen négyéves korukig. Míg a magzati növekedés és az asztma kialakulása között semmilyen összefüggést nem találtak, addig a születéstől három hónapos korig tartó időszak alatti gyors súlygyarapodás és az asztma jellegzetes tünetei - mint a zihálás, légszomj, száraz köhögés vagy tartós váladék - között ki lehetett mutatni a kapcsolatot.

Noha korábbi kutatások már összefüggést találtak a kicsi magzati súly és a későbbi asztma kialakulása között, ez az első tanulmány, amely a születés utáni súlygyarapodást hozza kapcsolatba a légzési problémákkal.

Dr. Liesbeth Duijts kutató kifejtette, hogy a két dolog közötti összefüggés háttere egyelőre még tisztázatlan, de könnyen lehet, hogy a túlzott ütemű korai súlygyarapodás hátrányosan hathat a tüdő növekedésére, és így az immunrendszerre is. A szakember hozzátette, további kutatásokra lesz még szükség ahhoz, hogy feltárják a jelenség hátterében álló mechanizmusokat, illetve megfigyeljék, vajon a gyerekek későbbi életére is kihat-e a csecsemőkori növekedés mértéke.