Allergológia

Új technika az allergia ellen?

betegszoba.hu


A jeruzsálemi Héber Egyetem gyógyszerész kutatói új megközelítésből próbálják megszüntetni az allergiás megbetegedéseket. Ezek ugyanis eddig tulajdonképpen sikeresen ellenálltak a modern orvostudomány gyógymódjaival szemben.

A chilei származású Dr. Ido Bachelet (a chilei miniszterelnök unokatestvére) Dr. Francesca Levi-Schaffer professzor irányítása alatt a szöveti hízósejtek allergiás reakciót kiváltó képességét vizsgálta. Amikor a test számára idegen anyaggal találkoznak ezek a sejtek, egy nagyon agresszív reakció keretében nagy mennyiségű gyulladáskeltő anyagot bocsátanak ki környezetükbe. Ezen anyagok a felelősek például az orrdugulás, a kiütések, de a légutak összehúzódásának és akár halált okozó sokk kialakulásáért. Az akut szakasz után ezek az anyagok fehérvérsejteket vonzanak magukhoz, melyek a reakció fennmaradását biztosítják.

Bár a legtöbben az allergiát nem tekintik halálos betegségnek, a valóság mást mutat. 2005-ben a világon több mint 250 ezer ember halt meg asztma miatt. A Egészségügyi Világszervezet (WHO) a következő évtizedben 20 százalékos esetszám-növekedést jósol, ha nem teszünk addig a betegség megfékezése érdekében.

Dr. Bachelet munkatársaival azonosítottak a hízósejteken egy receptort - a CD300a-t - mely igen erőteljes gátló hatást fejt ki a sejt működésére, azaz gyakorlatilag leállítja a gyulladáskeltő anyagok környezetbe történő kibocsátását. A receptort azonban az immunrendszer több sejtjén is meg lehet találni, így egy egyszerű gátlószerrel a szteroidokhoz hasonló, általános immunválasz-csökkentő hatást érnénk el. Ennek érdekében a kutató Dr. Ariel Munitz közreműködésével létrehozott egy olyan antitestet, mely egyszerre két célpontot, a CD300a-t és a szöveti hízósejtre specifikus sejtfelszíni antigént ismer fel.

"Az új antitest segítségével egyelőre egereken végzett kísérletek során sikeresen megszüntettük négy különböző allergiás megbetegedést. A krónikus asztma súlyos formájában szenvedő egereket két hónap alatt sikerült meggyógyítani úgy, hogy az új gyógyszert orrcsepp formában alkalmaztuk." - részletezte Dr. Bachelet. A probléma megoldásában nyújtott kiváló teljesítmény, a kreativitás és eredetiség elismeréseként a kutató megnyerte az idei Barenholz díjat az alkalmazott kutatások kategóriájában.