Allergológia

Titokzatos betegség támadta meg a gyerekeket

betegszoba.hu


Egy új-zélandi édesanya halálra aggódta magát, mert gyermekeit titokzatos betegség támadta meg. Később kiderült, hogy a tüneteket egy fa okozza.

Sara Morris most már tudja, hogy gyermekei betegségét a japán szömörcefa okozta, mely egy ausztrál kertészettel foglalkozó lap szerint Új-Zéland legveszélyesebb növénye. A 9 éves Jordannek és a 7 éves Tristannak viszkető kiütések jelentek meg testükön, melyek a szúnyogcsípés okozta duzzanatokhoz voltak leginkább hasonlatosak.

'A szakorvos szerint az allergia már kialakult a szervezetükben, és elég csak elmenniük egy fa mellett és újra kijöhet rajtuk' - mondta az aggódó anyuka. A gyerekek azóta óvakodnak a legtöbb növény közelségétől, mivel ha újra a szömörce közelébe mennek, komoly légzési problémáik akadhatnak.

Ms. Morris elmondta, először nem is tudta elképzelni, mi baja lehet Jordannek, amikor a kiütések megjelentek a lábán, majd tovább terjedtek a combjaira, karjaira, arcára és füleire. 'A kiütések égetőek voltak, majd úgy bedagadt az arca, mintha komolyan leégett volna a napon. Az orrán és a fülein a bőr teljesen megduzzadt' - mondta az anyuka. A szokatlan kórokra csak a harmadik kezelőorvos- egy bőrgyógyász - bukkant rá.

A szakember felvetette, hogy a kiütéseket esetleg a szömörce okozza. 'Ekkor hirtelen összeállt a kép'- mondta Ms. Morris. A nőnek eszébe jutott, hogy Jordan és Tristan korábban egy gumiasztalon ugráltak, közben egy zöld levelű lombhullató fa leveleit kapdosták el és a rajta lévő érett barna bogyókat is szétnyomkodták. Tristannak nem jelentkeztek olyan hamar tünetei, így ő tovább folytatta a játékot. Ő még mindig gyógyulóban van.

Ms. Morris elmondta, nem érti, miért nem lehet betiltani ennek a veszélyes növénynek a telepítését Új-Zélandon is, mint ahogy Új-Dél Walesben és Dél-Ausztráliában is tilos, ahol megbírságolják az embereket, ha ez a fajta növény van náluk.

Richard Gribble, az aucklandi területi tanács vezetője szerint nincsenek betiltva a fák, de már tettek kezdeményezéseket az eladásuk korlátozására. A lépés alighanem indokolt, hiszen a Burcke1s Backyard kertészeti magazin szerint az emberek 98,5 százaléka mutat valamilyen allergiás tünetet a szömörcével való érintkezés után. A reakciók különbözők lehetnek, az egyszerű kiütéstől a végtagok és az arc komoly duzzanatán át akár ideiglenes vakságig.