Allergológia

Minden harmadik allergia - teszt eredménye téves?

betegszoba.hu


Az ételallergia kimutatására széles körben használt teszt megbízhatatlan, így felesleges aggodalmat okoz a megtévesztett szülőknek- írja a The Australian.

A lap egy ausztrál kutatásra hivatkozik, amelyben a szakemberek felfedezték, hogy a bőr megszúrásával járó ún. prick-teszt alapján mogyoró-allergiásnak ítélt gyermekek harmada igazából nyugodtan ehetne mogyorót.

"Mivel a mogyoró-allergia akár nagyon veszélyes is lehet, szigorú étrend-megszorításokkal jár. A családok általában nagyon aggódnak miatta, közben pedig kiderülhet hogy valójában teljesen feleslegesen aggódnak." - mondta Brynn Wainstein vezető kutató, A Sydney-i Gyermekkórház gyermekimmunológiai osztályának munkatársa.

Prick-tesztet gyakran végeznek az allergiagyanús pácienseken, mely során a bőrön hámsérülést okozva allergén anyagot juttatnak a szervezetbe. A gyermekeknél az allergiát általában akkor állapítják meg, ha a bőrön megjelenő duzzanat átmérője 8 milliméternél nagyobb.

A kutatók 84 gyermekkel végeztek kísérletet, akiknél a mogyoró-allergiát szűrő prick-teszt eredménye pozitív volt. A pozitívnak bizonyult gyermekekkel orvosi felügyelet mellett kis mennyiségű mogyorót etettek.

"Egyre növekvő adagokat kaptak, a morzsányitól, egy rendes szelet mogyoróvajas kenyérig." - mondta Dr. Wainstein. "Olyan gyermekeket vizsgáltunk, akiknél a bőrön megjelenő duzzanat elérte a 8 millimétert és kiderült, hogy minden harmadik gyermeknél hibás volt a diagnózis."

Az egészséges gyermekek mindegyikénél 13 milliméternél kisebb volt a dudor. Ezért a kutatók arra következtetnek, hogy talán ez pontosabb határérték lenne az allergia diagnózisának felállítására.

Dr. Wainstein elmondta: a tesztet számos allergiafajta kimutatására használják, köztük a por-, pollen- és különféle állatokra való allergia kimutatására, a teszt eredményét azonban számos tényező befolyásolhatja.

"Nem mindegy hogy mekkora mennyiségű allergén anyagot használunk, vagy az orvos milyen erősen nyomja a bőrhöz a tűt. Ezért a biztonság kedvéért mindenképpen ajánlott az ételpróba elvégzése, melynek során orvosi felügyelet mellett esznek az adott ételből az allergiagyanús gyermekek." - mondta a szakember.