Allergológia

Megdöbbentő! Allergiás reakció a HPV oltás után

betegszoba.hu


A HPV elleni oltás után gyakrabban fordulnak elő súlyosabb allergiás reakciók, mint egyéb oltásokat követően, de aggodalomra nincs ok, ezek száma még így is elenyésző - állítják ausztrál kutatók. A Canadian Medical Association Journal folyóiratban megjelent tanulmány szerzői kommentárjában szakemberek biztonságosnak minősítették a vakcinát.

Az Egyesült Államokban 2006-ban vezették be a HPV (humán papilloma vírus, melynek egyes típusai méhnyakrákot, mások a nemi szervek szemölcseit okozzák) elleni oltást. A jelenlegi ajánlás a 11-12 éves korosztálynak javasolja a vakcinációt, mivel ez a korosztály szexuálisan még nem aktív, valószínűleg nem találkoztak még a vírussal és így maximális védelmet lehet elérni. Egyes szülők azonban azért ellenezték az oltást, hogy az a szexuális élet elkezdésére buzdít, mások a lehetséges mellékhatásoktól féltek.

2007-ben az ausztrál kormány a 12 és 26 év közötti nők oltását tűzte ki célul egy államilag finanszírozott programban. 270 000 beadott oltásból (fejenként háromszor kell oltani a védőhatás kifejlődéséhez) összesen hét esetben fordult elő allergiás reakció, hányinger, viszkető vörös kiütés, légzési nehézség, illetve más tünetek. "Ezek a reakciók mind potenciálisan veszélyesek voltak, vagyis kezeletlenül életveszélyessé fajulhattak volna. Ezzel szemben minden esetben gyorsan felismerték és kezelték őket, így nem lett súlyos következménye" - nyilatkozta Dr. Julia Brotherton, az ausztrál Oltáskutató- és Felügyelő Nemzeti Központ közegészségügyi szakorvosa, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatók azt találták, hogy a HPV oltást követő allergiás reakciók akár 5-20-szor gyakrabban fordultak elő, mint más, iskolában beadott védőoltásokat (például hepatitis B, kanyaró, mumpsz elleni oltásokat) követően, de Dr. Brotherton szerint ennek oka még nem tisztázott, ehhez további kutatásokra van szükség. Az is előfordulhat, hogy azért észleltek több allergiás reakciót, mert máshogyan definiálták azt, vagy mert ez az oltott korosztály érzékenyebben reagál a problémákra, mint mások.

Dr. Neal A. Halsey, a Johns Hopkins Egyetem Bloomberg Közegészségügyi Intézetének munkatársa, az oltások biztonságáért felelős részleg dolgozója kommentárjában leírta, hogy az allergiás reakciók senkit ne tántorítsanak el az oltástól, az egészségügyi személyzet felkészült az ilyen problémák gyors és szakszerű ellátására. Javasolja, hogy a serdülőket az oltás beadását követően legalább negyedórán keresztül tartsák megfigyelés alatt, mivel ők hajlamosabbak oltás után elájulni.