Allergológia

Jó hír az allergiásoknak?

betegszoba.hu


Az Új Dél-Walesi Egyetem (UNSW) tudósainak kutatásai szerint az asztmához és szénanáthához hasonló allergiás megbetegedésekben szenvedők esetében kisebb az esélye egy ritka rákbetegség kialakulásának.

A kutatók szerint az atópiás allergiás megbetegedésekben szenvedők körében 25 százalékkal kisebb a Nem-Hodgkin Limfóma (NHL) kialakulásának esélye, mint az egészségeseknél. A megfigyelések szerint minél több atópiás allergiás betegsége van valakinek, annál kevesebb az esélye az NHL kialakulására. Három ilyen típusú betegség megléte esetén a limfóma kialakulásának esélye 40 százalékkal csökken.

A Nem-Hodgkin Limfóma előfordulása az utóbbi 50 évben köze megháromszorozódott. Jelenleg ez a hatodik leggyakoribb halálok Ausztráliában, és még ezzel együtt is sok a kezeletlen és fel nem ismert eset.

"A mostani eredmények igen meglepőek - nyilatkozta a kutatást vezető Dr. Claire Vajdic - Az NHL ismert rizikófaktorai ugyanis a különböző immunhiányos megbetegedések és bizonyos fertőzések. Az NHL ezért különösen gyakori a HIV fertőzöttek és a szervátültetésen átesettek körében. Éppen ezért eddig úgy hittük, hogy az atópiás allergiához hasonló immunzavarok-mint a szénanátha, az asztma és az ételallergia-növelik a limfóma kialakulásának esélyeit, ennek azonban pont az ellenkezője igaz."

A vizsgálatok kiderítették, hogy az allergiás betegségek csak a B-sejtes Nem-Hodgkin Limfóma kialakulásának esélyeit csökkentik. Ez a leggyakoribb NHL fajta.

"Bár a pontos biológiai mechanizmus egyelőre ismeretlen, az teljesen világos, hogy a krónikus és többszörös atópiás allergiás állapotok szoros összefüggésben hozhatók a limfóma kialakulási esélyeinek csökkenésével - nyilatkozta Dr. Vajdic - Az allergiás megbetegedések genetikai és környezeti vizsgálata a későbbiekben talán segít majd pontosabb képet kapnunk e két betegség kapcsolatáról, és segít megérteni azokat a biológiai folyamatokat, amelyek közrejátszanak ezekben az esetekben."