Allergológia

Gluténmentes kenyér

betegszoba.hu


Szakemberek kifejlesztettek egy újfajta kenyeret, amely teljes mértékben gluténmentes- és mindez nem megy a minőség vagy az íz rovására.

A búzában, a rozsban, a zabban és az árpában megtalálható a sikérfehérje (glutén), ami a legtöbb ember számára nem okoz semmilyen problémát. A glutén-érzékenységben vagy más néven cöliákiában szenvedő emberek részére azonban a glutén fogyasztása súlyos bélkárosodáshoz illetve bélgyulladáshoz vezethet. A betegség előfordulását genetikai tényezők mellett környezeti faktorok is befolyásolják. A cöliákia viszonylag gyakori megbetegedés, Magyarországon minden 1000 ember közül 1 szenved ebben a betegségben. A fiatal korban jelentkező betegségre jellemző a gyermek gyarapodási zavara, gyakori, nagy tömegű zsíros és bűzös széklet ürítése, haspuffadás és hasfájás. A teljes mértékű gluténmentes - azaz búza-, rozs-, zab- és árpamentes - diéta betartása mellett elérhető a tünet- és panaszmentesség.

Gluténmentes termékek idáig a cöliákiás betegek rendelkezésére álltak, azonban azok minősége és élvezeti értéke nem minden esetben egyezik meg a hagyományos lisztből készült termékekével.

Spanyolországban az Élelmiszertechnológiai Kutatóközpont (CeRPTA) kutatói kifejlesztettek egy olyan típusú kenyeret, amely ízben és minőségben megegyezik a fehér búzakenyérrel, és cöliákiában szenvedő emberek is fogyaszthatják. A kutatóknak az volt a céljuk, hogy a termék ízében kiemelkedő legyen és a 100%-ban gluténmentes termék tej- és tojásallergiában szenvedők számára is fogyasztható legyen. A kutatók által kifejlesztett gluténmentes kenyér magas tápanyag értékű, kellemes ízű és jó minőségű. A jövőben további hasonlóan magas minőségű gluténmentes termékek kifejlesztését tervezik.