Allergológia

Brutális influenza-járványra számíthatunk idén ősszel

betegszoba.hu


Az influenza új, még makacsabb fajtája terjedhet el az idén kezdődő szezonban - hangzott el a portugáliai Vilamourában tartott európai influenzakonferencián. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előrejelzése szerint az influenza-világjárvány is közeledik, amennyiben bizonyos országok egészségügyi rendszerei nem javulnak.

Az infó rádió szerint az idei járvány azért lehet rosszabb, mint a korábbi években, mert a fenyegető vírus új típusú. Az infektológusok a tanácskozáson felhívták a figyelmet: ebben az esztendőben még fontosabb a védekezés, aki teheti, oltassa be magát, különösen a 'veszélyeztetett csoportokba' tartozók, azaz az idősek, krónikus betegek, kisgyermekek.

Nem azért lesz rosszabb az idei szezon, mert az új vírus fertőzőképesebb vagy ártalmasabb volna, hanem mert az emberek szervezete nem "emlékszik" a kórokozóra, ezért könnyebben alakulhatnak ki szövődmények és könnyebben betegíthet meg minket - hangsúlyozta a genovai egyetem közegészségügyi tanszékének egyik munkatársa.

Az idei módosulás miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) úgy döntött, hogy teljes egészében megváltoztatja a 2008-2009-es szezonra szánt oltóanyag összetételét, amire húsz éve nem volt példa. #img1#

A WHO távlati előrejelzése szerint az influenza-világjárvány is közeledik, amennyiben bizonyos országok egészségügyi rendszerei nem javulnak. A tanácskozáson ismertetett modellek szerint csak a nyugati országokban 2,2 millió megbetegedésre számíthatunk, ezért a szakemberek a kormányzatok közös felkészülésének fontosságát hangsúlyozzák egy esetleges egészségügyi vészhelyzet esetére.

Az egészségügyi szakemberek úgy gondolják, hogy kormányzati összefogás szükséges ahhoz, hogy megszülessenek olyan egyéb intézkedések akciótervei, amelyek a világjárvány esetén a vírus elleni oltóanyag kidolgozásához szükséges 9-12 hónapig kordában tartja a betegséget.