Allergológia

Az allergia-teszt néha késik

betegszoba.hu


Egy új kutatási anyag szerint az úgynevezett allergiás tapasz tesztek az általános öt napon túl is jelezhetnek olyan allergiás reakciókat, amelyek korábban nem mutatkoznak.

A tapasz tesztek lényege, hogy a feltételezett allergén anyagot egy tapasz segítségével a bőrbe juttatva az orvosok megpróbálnak allergiás reakciót kiváltani. Ezt a tesztet általában fém- és gyógyszerallergia felismerésére alkalmazzák.

Dr. Mark D. P. Davis és kollegái a rochesteri Mayo Klinikán megvizsgálták, hogy melyek azok az allergének, amelyek a tapasz felhelyezése utáni ötödik napot követően is allergiás reakciókat okoznak. A kutatók állítása szerint a tesztelt 170 allergén közül 117 volt olyan, amely kevésbé heves reakciókat váltott ki az első öt napban, mint az ezt követő 7-21. napban.#img1#

Ezek közül mindössze 14 akadt olyan, amely erősebb reakciókat okozott az idő múlásával. Ezek az allergének nagyobbrészt fémek, antibiotikumok és tartósítószerek voltak. Ugyanakkor olyan anyagok is akadtak, amelyek pozitív teszteket eredményeztek az első öt napon, majd a későbbi ellenőrzés során már negatívakat.

"Különösen fontos hát, hogy a tapasz teszteket a z amúgy megszokott öt nap után is ellenőrizzük, hiszen további allergiákra derülhet így fény" - nyilatkozta Dr. Davis.