Allergológia

A macskaközelség csökkentheti az allergiás és asztmás tüneteket

betegszoba.hu


A macskatulajdonosok 5 éves gyermekei védettebbek az asztma kialakulásával szemben. A Journal of Allergy and Clinical Immunology-ban publikált cikk szerint ezekben a gyermekekben több macska allergia- ellenes antitestet találtak. Bár 3 éves korukban többször előfordulhat asztmás jellegű légzés, mire az 5 éves kort elérik, sokkal kevésbé lesznek érzékenyek ezekre az ingerekre.

A macskatartás védőszerepet biztosít az asztmás légzés ellen öt éves gyermekekben - a Columbia Egyetem, Gyermekek Környezetvédelmi Egészsége Központ Közegészségtan Intézetében folytatott kutatások eredményei szerint. " Nem bátorítjuk a szülőket macskatartásra, hogy kivédjék az asztmát, de azt biztosan nem javasoljuk, hogy azért tartsák távol a gyermekeket a macskáktól, hogy nehogy asztmásak legyenek. Mindazonáltal még mindig javasolt a macska eltávolítása a környezetből, ha már kialakultak az asztmás és az allergiás tünetek" - mondta Dr. Matthew Perzanowski, a kutatás vezetője. 

A tanulmányt egy 1998-ban indított, többéves kiterjedt kutatási projekt keretében végezték, melyben többek között vizsgálták a terhes nőkre és babákra ható környezetszennyező anyagok, különféle allergének, és növényvédő szerek egészségre gyakorolt hatásait. A Központ korábbi tanulmányai alapján a környezeti szennyezőanyagok megnövelhetik a gyermekkori asztmás tünetek előfordulási gyakoriságát. A jelen tanulmányban egyéb társadalmi-gazdasági faktorokat, többek között a dohányzást és egyéb környezetszennyező hatásokat is figyelembe vettek az értékeléskor. 

"Mostani eredményeink nagyban hozzájárulnak, hogy megértsük a környezet hatását a gyermekek egészségének alakulására" - mondta Dr. Rachel Miller kutatóorvos, a Columbia Egyetem docense. "Többek között a korai macskaközelség és az asztmás légzés kialakulásának kockázata között fennálló kapcsolatot. Ez egy fontos kérdés, tekintve, hogy New York-ban és máshol is magas az asztma előfordulási gyakorisága."