Allergológia

A kozmetikumok 90 százaléka tartósítószert tartalmaz

betegszoba.hu


Nem is gondolnánk, de a tartósítószer sajnos modern korunk részévé vált -nemcsak az élelmiszerekben, hanem a legtöbb kozmetikumban is megtalálhatóak ezek a mesterséges anyagok. Pedig ennek egyáltalán nem szükségszerű így lennie - vallják a Dr.Kelen gyógyszerészszakemberei, akik csak és kizárólag tartósítószer-mentes termékeket fejlesztenek.

Megdöbbentő, de a magyar piacon kapható kozmetikumok 90 százaléka tartósítószert tartalmaz – a szoláriumkrémek közül pedig szinte csak a Dr.Kelen készítményei az egytelenek, amelyekben nem található tartósítószer.

A Dr.Kelen gyógyszerészei ugyanis termékenként olyan speciális összetételeket dolgoznak ki, amelyek mintegy „jótékony mellékhatásként" a termék tartósságát is természetes módon biztosítják. Kicsit olyan ez, mint a lekvároknál a cukor. Jó ízt ad és tartósít. Persze kozmetikumoknál ennél azért picit bonyolultabb a helyzet.

A készítményeket úgy alkotják meg, hogy első körben kiválasztják azokat az aktívanyagokat, amelyek megoldást jelentenek az adott problémára. Ha a megfelelő hatás megvan, akkor utána jön az eltarthatósági szempont. A Dr.Kelen szakemberei számára ugyanis kifejezetten fontos, hogy csak olyan egészségtudatos terméket engedjenek ki a kezeik közül, amelyeket mindenki biztonsággal használhat.

Persze, felmerül a kérdés: Mi történik akkor, ha a hatékonyságot nem lehet kombinálni a természetes tartóssággal? A Dr.Kelen egészség mellett elkötelezett gyógyszerészei egyszerű választ adtak: a vásárlókat soha nem akarják semmilyen veszélynek kitenni, így azok a termékek, amelyeknél a természetes tartósítást nem tudják megoldani, meg sem születnek.

A szakemberek a termékfejlesztés további részleteiről is meséltek: nem elég megtalálni a megfelelő aktívanyagokat – a gyártástechnológia (anyagok sorrendje, a hőfok, sőt még a keverés folyamata) is legalább ugyanennyire fontos a tökéletes végeredményhez.

A természetes tartósítást a többi között illóolajokkal, speciális növényi kivonatokkal érik el, illetve bizonyos termékeknél az alkohol is segít.

Honnan tudjuk, hogy egy termék mesterséges tartósítószert tartalmaz?

A Dr.Kelen felhívta a figyelmet arra, hogy ha egy termék összetevői között paraben, benzoic acid, formaldehyde és thiomerosal szerepel, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a készítmény mesterséges tartósítószert tartalmaz – ezért is érdemes vásárlás előtt elolvasni a címkét.

Miért van az, hogy a piacon kapható kozmetikumok 90 százaléka, a szoláriumkrémek (a Dr.Kelen SunSolar termékekkel ellentétben) közel 100 százaléka tartósítószert tartalmaz?

Az ok egyszerűbb, mint gondolnánk: nem minden gyártó rendelkezik a megfelelő szaktudással, illetve sokkal egyszerűbb és kényelmesebb mesterséges tartósítószerrel biztosítani a készítmények szavatossági idejét, hiszen így nincs gyártói rizikó – csak a bőr számára felesleges és lehet kockázatos a mesterséges anyagok alkalmazása… Érdekesség, hogy a magyar piacon kapható szoláriumkrémek közül csak a Dr.Kelen SunSolar készítményei tartósítószer-mentesek. A kétszeres Magyar Brand-díjas márka kiemelte: számukra vásárlóik egészsége a legfontosabb.

(sajtóközlemény)