Allergológia

A gyerekekben tolerancia alakulhat ki a tojásallergiára

betegszoba.hu


Egy görög tanulmány szerint a fokozatos behatás idővel rezisztenciát alakít ki.

Ha tojásallergiában szenvedő gyermekeket fokozatosan tesznek ki a főtt tojás hatásának, ez segíthet leküzdeni az allergiát - áll egy nemrégiben közzétett tanulmányban. A görög kísérletben 94 gyermeknek adtak naponta kis mennyiségű hőkezelt tojást tartalmazó süteményt, és a sütemény mennyiségét fokozatosan növelték hat hónapon keresztül. Nyolcvanhét gyermek (90 százalék) el tudta fogyasztani a süteményt allergiás tünetek nélkül.

Hat hónap múlva a gyerekek, akik nem mutattak allergiás reakciókat, megpróbáltak megenni egy tojást, amelyet nem főztek meg annyira, mint a süteményben lévő tojást. Több mint 95 százalékuk nem mutatott reakciót, és vélhetően leküzdötték allergiájukat.

A kísérlet eredményeit várhatóan a Journal of Allergy and Clinical Immunology szakfolyóirat következő számában fogják közölni.

Minden tizenhetedik, 3 éven aluli gyermek szenved valamilyen ételallergiában. Ezek közül a leggyakoribb a tyúktojás-allergia. Sok gyermek iskolás korára kinövi a tojásallergiát, eddig azonban az egyetlen hatékony kezelés a tojás kizárása az étrendből.