Alkoholizmus

Teljes filmszakadás alkohol hatására


Egyes emberek agyára valóban lehet olyan hatással az alkohol, hogy másnap ne emlékezzenek semmire - derült ki a California Egyetem új kutatásából.

"Az eredményeink arra utalnak, hogy egyes emberek nagyobb valószínűséggel hajlamosak arra, hogy az alkohol hatására mondhatni, teljes filmszakadást tapasztaljanak, mint mások, azért, mert náluk az alkohol másképpen befolyásolja az agyi aktivitást" - magyarázta Reagan Wetherill, a tanulmány szerzője.

A kutatók 12 olyan embert vont be a kísérletekbe , akik korábban tapasztaltak ilyen alkohol okozta memóriakiesést, valamint 12 olyan személyt, akik nem. A tudósok arra kérték a résztvevőket, hogy töltsenek ki egy memóriatesztet, miközben MRI-vel megfigyelték az agyukat. Az önkéntesek a vizsgálatot alkohollal és alkohol nélkül is elvégezték.

"Tekintve, hogy a főiskolások 40 százaléka számolt be alkohol okozta emlékezetkiesésről, vagy egyes esetekben később jött rá valaki, hogy nem kívánt szituációkban is részt vett (például szexuális együttlétben vagy más, valamilyen veszélyes helyzetben), eredményeink megerősítik azt a tényt, hogy az alkohol rontja az agyműködést, miközben néhányan kiszolgáltatottabbak az alkohol hatásának mint mások" - fűzte hozzá a kutató.

A tanulmány az Alcoholism: Clinical & Experimental Research júniusi számában jelenik meg.