Alkoholizmus

Memóriatörléssel gyógyítható lesz az alkoholizmus?


A Cambridge Egyetem kutatói szerint, az alkoholistákban az alkoholfogyasztás és az azt kiváltó helyzet közötti kapcsolat mintegy bevésődik az illető fejébe, ezért szabadulnak meg olyan nehezen függőségüktől, és ezért olyan gyakoriak a visszaesések.

Hogy ezt a bevésődést megszüntessék, a kutatók rágcsálókon végzett kísérletek segítségével olyan gyógyszeres kezelés kifejlesztésére készülnek, amely során az alkoholfogyasztáshoz kapcsolódó, erőszakosan felszínre törő emlékeket véglegesen kitörölnék a tudatalattiból. Ha a kísérlet sikeresnek bizonyul, az áttörő jelentőségű lenne a krónikus alkoholisták - illetve egyéb függőségtől szenvedők - kezelése terén.

A Kísérleti Pszichológia Tanszék Viselkedési és Klinikai Idegtudományi Intézetének szakemberei a vizsgálatok során az agy amigdala nevű részére koncentrálnak, azaz arra a területre, amely az érzelmi emlékek tárolásáért felelős, és abban bíznak, hogy az ott tárolt emlékeket ki lehet törölni, ami által meg lehet szüntetni az alkohol iránti vágyakozást kiváltó impulzusokat is.

Amint arról dr. Amy Milton, a kutatás egyik vezetője beszámolt, míg korábban az emlékeket úgy tekintették, mint egy könyv lapjait, amin - ha egyszer már kinyomtatták - változtatni nem lehet, újabban inkább úgy vélik, az emlékek inkább egy szövegszerkesztő dokumentumra hasonlítanak, amit el lehet menteni, elő lehet hívni, de akár törölni is lehet belőle.

Az emlékek előhívása során azok egy inaktív, stabil állapotból átkerülnek egy aktív, instabil állapotba, és ez az a pont, ahol a feltételezések szerint a gyógyszerrel oly módon lehetne manipulálni azokat, hogy soha többé ne kerülhessenek vissza a stabil helyzetükbe.

Az eddigi, rágcsálókon végzett, sikeres kísérleteket, várhatóan az elkövetkező egy-két év során alkoholista önkénteseken folytatott vizsgálatok követik majd.

Amint arról Milton beszámolt, az alkoholizmus - ahogy a többi függőség is -nem önuralom kérdése, hanem betegség, amire egyelőre még nem találtak gyógymódot, ám remélhetőleg a mostani kutatások meghozzák eredményüket.


Alkoholizmus, delírium tremens

Az alkoholizmus egy olyan szenvedélybetegség, ami napjaink egyik legsúlyosabb egészségügyi és társadalmi kihívásai közzé tartozik, hiszen az alkoholfüggők száma napról-napra növekvő tendenciát mutat. Az alkoholizmus kialakulása azonban egy hosszadalmas folyamat. Elsőként különbséget kell tennünk az alkoholt fogyasztó emberek típusai között. Nem mindegy, hogy valaki csak bizonyos alkalmanként (időszakonkénti alkoholfogyasztó), csak társaságban (kizárólag társaság hatására) vagy egy bizonyos probléma miatt (a probléma oldására) iszik.

Eddigi bejegyzések

szalkai ( 56 éves férfi ) Mátészalka , 1 kórtörténet | időpont: 2012. december 6. 15:26

Történet: Társasági ivóból váltam hosszú évek alatt, fokozatosan számomra észrevehetetlenül alkoholistává. Kialakuló szövődmények, elsősorban depresszió, szapora pulzus, magas vérnyomás, gyomorpanaszok, sokszor eltakarták az igazi alap betegséget.
Többszöri pszihiátriai kezelés, hosszabb-rövidebb alkoholmentes időszak után állapotom egyre romlott.
Gyakori ittas vezetések során balesetet okoztam, elvették a jogosítványomat. Később elvesztettem munkahelyemet, elváltam, gyerekeim megszakították velem a kapcsolatot.
Fordulat az Anonim Alkoholisták programjának megismerésével és elfogadásával következett be.
Addiktológus felügyelete , gyógyszeres kezelés mellett az AA gyülések látogatása és a program végrehajtása során állapotom folyamatosan javul.
Jelenleg három éve élek teljesen alkohol mentesen.
Kezdeti tünetek: Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
a bőr kiszáradása
Általános tünetek:
rossz közérzet, szorongás, zavartság
Keringés és légzés:
szapora szívműködés
Kórház, rendelő: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Pszichiátriai Szakkórháza (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Nagykálló)
Gyógyszerek: Rivotil, Paretin
Alternatív gyógymódok:: Anonim Alkoholisták 12 lépésből álló felépülési programja
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: Gyógyszeres kezelés és szakorvosi (addiktológus) felügyelet kb egy- másfél évig Ebből a betegségből nem lehet felgyógyulni, de ez nem baj. Továbbra is járok lehetőleg heti rendszerességgel AA gyűlésekre, és felépülőben lévő alkoholistaként sokkal teljesebb, boldogabb életet élek mint "egészséges" -nem alkoholista- társaim 95%-a.