Alkoholizmus

Egyes fehérjék kimutatják az alkoholhasználatot


Egyes fehérjék vérszintjének változása kapcsolatba hozható az alkoholfogyasztással, mely a maiaknál pontosabb tesztek alapja lehet - állítják a Penn State Egészségügyi Főiskola kutatói.

"Egyes anyagokkal szemben - kokain, heroin, PCP - az alkoholhasználat 21 év felett teljesen legális" - magyarázza Dr. Willard M. Freeman. - "Az alkohol kis mennyiségben gyorsan lebomlik, emiatt az emberek megfelelő mennyiséget fogyasztanak. A kihívás az, hogyan lehet különbséget tenni az igen nagyfokú, és a megfelelő mennyiség között."

A Penn kutatói két és fél éve működnek együtt Dr. Kathleen A. Grant munkacsoportjával (Oregoni Nemzeti Emlőskutató Központ), ennek során 17 fehérjét azonosítottak, mely emlősökben 90%-os pontossággal meghatározza az alkoholfogyasztás időpontját. Három kategóriát állítottak fel: alkoholt nem ivók, két ital naponta, legalább hat ital naponta.

A proteinszintek emelkedtek, vagy csökkentek az alkoholfogyasztás függvényében, a változás iránya jól mutatta a fogyasztott mennyiségeket is.

A kutatók folytatják vizsgálataikat, egyrészt arra kíváncsiak, lesznek-e változások az italozás abbahagyását követően, másrészt a panelt további fehérjékkel egészítenék ki - ugyanis a felhasznált 17 között van olyan, melyet emberek esetében nem lehet alkalmazni. Ehhez a jövőben emberekből fognak vérmintákat gyűjteni.

A végeredmény egy új teszt lehet, mely az eddigieknél megbízhatóbban mutatja az alkoholfogyasztást, segítve a hatóságok, és az egészségügyi dolgozók munkáját, hadat üzenve az alkoholizmusnak.