Alkoholizmus

Az alkohol nem hagy aludni!


Sokan azt hiszik, egy pohárka ital segíthet az elalvásban, és ez kis mennyiségű alkohol esetében igaz is lehet, a bőséges alkoholfogyasztás azonban rontja az alvásminőséget és a pihenési funkciókat.

Az Alcoholism: Clinical & Experimental Research című szaklapban nemrég megjelent tanulmány szerint az alkohol károsítja az idegrendszeri működési folyamatokat.

"Alapesetben alvás közben a pihenési és emésztési funkciókért felelős paraszimpatikus idegrendszer a domináns a stimuláló tevékenységekért felelős szimpatikus idegrendszer felett - nyilatkozta Yohei Sagawa, az Akita Egészségtudományi Egyetem neuropszichiátriai tanszékének orvosa - Kutatásunk során megvizsgáltuk, miként hat az alkoholfogyasztás erre a komplementer kapcsolatra."

Ehhez Sagawa és kollegái a kísérletben részt vevő önkénteseknek alvás előtt különböző mennyiségű alkoholt adtak - alacsony dózisút (0,5 gramm), magas dózisút (1,0 gramm) és a kontroll csoportnak semmit - majd elektrokardiogram segítségével megfigyelték az éjszakai alvásfunkcióikat.

Az eredmények szerint az alkohol pulzusszám-növelő hatása miatt rontja az alvási regenerációs funkciókat. Minél többet iszik valaki, annál inkább.

"Bár az alvásperiódus első fele rendben lezajlott, az autonóm idegrendszer funkcióinak elemzésekor kiderült, hogy az alkoholfogyasztás nem segíti az alvási folyamatokat, hanem az álmatlansághoz hasonló állapotot hoz létre" - nyilatkozta Sagawa.

"A rendszeresen alkoholt fogyasztókat ez a veszély még jobban fenyegeti, hiszen a paraszimpatikus idegrendszer működését károsító folyamatok már az egyszeri alkoholfogyasztásnál is jelentkeztek - nyilatkozta Seiji Nishino, a Stanford Orvosi Egyetem Alvási és Cirkadián Neurobiológiai Laboratóriumának igazgatója - Sokan azt hiszik, egy pohárka ital segíthet az elalvásban, és ez kis mennyiségű alkohol esetében igaz is lehet, a bőséges alkoholfogyasztás azonban rontja az alvásminőséget és a pihenési funkciókat."