Alkoholizmus

Az absztinenseket is fenyegeti a demencia


Korábbi vizsgálatok, a nagyfokú alkoholfogyasztás és a demencia (elbutulás) kapcsolatára alapozva, azt sugallták, hogy a kis- és közepes fokú alkoholfogyasztás megvéd a demenciától. Finn kutatók szerint az alkalmankét elfogyasztott nagyobb mennyiségű alkohol is növeli a demencia kialakulásának kockázatát.

A Journal of Alzheimer’s Disease decemberi számában megjelent legújabb tanulmány több mint két évtized adataira támaszkodik. A Helsinki Egyetem, a Turkui Egyetem és a Finn Nemzeti Egészségügyi és Népjóléti Intézet által végzett felmérés szerint a felnőttkori nagyfokú alkoholfogyasztás kapcsolatba hozható a két évtizeddel később kialakult demenciával.

A tanulmány rámutat, hogy mind az absztinensek és mind a nagy alkoholfogyasztók az elbutulás nagyobb veszélyének vannak kitéve, mint azok, akik csak kevés alkoholt fogyasztanak. "Tudjuk, hogy az Alzheimer-betegség (a leggyakoribb demenciatípus) 20-30 évvel az első tünetek megjelenése előtt kezdődik el. A korai kockázati tényezők felismerése emiatt rendkívül fontos." - mondta Jyri Virta, a Turkui Egyetem kutatója. A kutatók kimutatták, hogy az egy hónapban egyszer elfogyasztott nagy mennyiségű alkohol (1 üveg bor) kétszeresére növeli az elbutulás kockázatát. Tehát nemcsak az alkoholfogyasztás mértéke, hanem formája is fontos tényező az elbutulás kialakulásának szempontjából.