Alkoholizmus

Antioxidánssal a májbetegségek megelőzésében


Az Alabamai Egyetem munkatársai egy antioxidáns segítségével képesek voltak megelőzni az alkohol okozta májkárosodást.

A mindennapos nagy mennyiségben történő alkoholfogyasztás a májban zsírfelhalmozódást, úgy nevezett zsírmájat okoz. Az alkohol májban történő lebomlása során szabadgyökök keletkeznek, melyek a májsejtek mitokondriumait, vagyis az energiaközpontot károsítják. Az állandó gyulladás a máj kötőszövetes átépüléséhez, májzsugorhoz vezet, mely állapotban megnő a májrák kialakulásnak veszélye.

Dr. Victor Darley-Usmar és munkatársai az antioxidáns hatású mitokondriális célponttal rendelkező ubikinon (MitoQ) hatását tesztelték olyan kísérleti patkányokon, melyeket naponta 5-6 héten keresztül kezelte a humán bevitelnek megfelelő alkohollal. A Hepatology április 21-i számában közölt tanulmány szerint a MitoQ képes semlegesíteni a keletkező szabadgyököket, ami kivédi a mitokondriumok károsodást, ezáltal megakadályozva a zsírmáj kialakulást. Vagyis a vizsgálat felveti, hogy a szert sikerrel lehetne alkalmazni alkoholisták esetén, annál is inkább, mivel korábbi tanulmányok már bizonyították a biztonságos alkalmazhatóságot embereknél hepatitisz C esetén.

Becslések szerint az Egyesült Államokban az alkoholizmus évente 185 milliárd dolláros többletköltséget okoz, és 2 millióan szenvednek alkoholos májkárosodásban. Alkoholhasználathoz köthető a májzsugoros esetek 90, míg a májrákos esetek 30 százaléka.