Alkoholizmus

A rendszeres testmozgás csökkenti a zsírmáj kockázatát


Azok a kicsapongó életmódot folytató páciensek, akik rendszeres testmozgást végeznek, csökkentik a nem-alkoholos zsírmáj kialakulásának kockázatát.

A kis mennyiségű alkoholt fogyasztó vagy absztinens embereknél kialakuló nem-alkoholos zsírmáj súlyos esetekben a máj gyulladását és hegesedését okozhatja, esetenként májelégtelenséghez vezethet. Dr. Jacob George, a Westmead Kórház kutatója munkatársaival 19 olyan elhízott felnőttet vizsgált, akik testtömegindexe (BMI-je) 30 felett volt és kicsapongó életmódot folytattak. Különböző paraméterek, többek között a zsíranyagcsere jellemzői, a fittség és a testsúly feljegyzése után 12-en aerob edzésbe kezdtek, míg a kontrollcsoport csak nyújtógyakorlatokat végzett.

Négy hét elteltével a BMI és a testsúly nem változott, azonban a kardiorespiratorikus edzettség jelentősen fejlődött az edzést végző csoport esetében, emellett a zsíranyagcsere paraméterei is javultak. "Ez az első közvetlen kísérletes bizonyíték arra, hogy a rendszeres testmozgás csökkenti a zsírmáj előfordulását, anélkül, hogy a testsúly vagy a hasüregi zsír mennyisége megváltozna" - magyarázták a kutatók.