Alkoholizmus

A marihuána gyengíti a memóriát?

betegszoba.hu


A New Jersey Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy a marihuána, mely talán a legismertebb és leggyakrabban használt könnyű drog, milyen hatással bír a memóriára.

A marihuána (közismertebb nevén a fű) hatóanyaga a THC (tetrahidrocannabinol), mely a központi idegrendszerbe jutva fejti ki igen változatos, főleg hangulattól függő hatását. Dr. David Robbe csapatával patkányokon vizsgálta a THC agyra gyakorolt hatását, kísérleteik során olyan mennyiségű drogot használtak, mint amilyet az emberek is használnak kedvcsinálás vagy fájdalomcsillapítás miatt. A kontroll csoport a hatóanyag-tartalmú injekció helyett csak sóoldatot kapott.

Húsz perccel az injekció után az agy bizonyos területein vizsgálták az idegsejtek aktivitását. Az idegsejtek normálsi körülmények között egymással összhangban működnek, mely azonban a kábítószer hatására teljesen megszűnik. Ez nem jelentette azonban azt, hogy az idegsejtek izgalmi állapotba kerültek volna, csak az összehangolt működés szűnt meg. A jelenség persze a kontroll csoportban nem volt megfigyelhető. 'A drog hatására kialakuló memóriazavar valószínűleg az összehangolt működés felborulása miatt következik be'- magyarázta dr. Robbe. A kutatók azonban jelen kísérletük során a patkányok memória-funkcióinak változását nem vizsgálták.