Vesekőbetegség

A vesekövesség görcsös, rosszabbodó, egy- vagy kétoldali súlyos fájdalommal járó betegség. Más esetekben enyhébb tüneteket, hátfájást okoz. Többféle kő (kalcium, cisztin, struvit, húgysav) ismeretes, kialakulásuk általában annak köszönhető, hogy valamelyik anyagból a vizeletben több van a kelleténél. Fájdalmat általában a húgyvezetékbe kerülve okoznak. Bár a vesekő fájdalmas, általában jól kezelhető betegség. Szövődmények: vesefunkciócsökkenés, veseelégtelenség, húgyvezetékelzáródás, kiújulás, húgyúti fertőzés.

Eddigi bejegyzések

janika70 ( 49 éves férfi ) Hatvan , 1 kórtörténet | időpont: 2018. október 5. 6:33

Történet: Üdvözlet. Sajnos már második alkalommal találtak köver a vesémben. Nem is ez volna a gondom. Az iránt érdeklődnék, hogy okoz-e problémát a szexuális életben, a vesekő amíg a szervezetben van. Köszönöm a választ
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
ágyék-táji fájdalom, lágyékfájdalom
Húgyrendszer:
csípő vizelet, vesekő
Későbbi tünetek: Általános tünetek:
ágyék-táji fájdalom, impotencia
Ivarszervek:
merevedési zavar
Húgyrendszer:
vesekő
Gyógyszerek: Milurit
Alternatív gyógymódok:: Vesekőzúzás
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: Vesekőzúzás ami után 4 évig tünetmentes voltam

patkoj@t-online.hu ( 42 éves nő ) Budapest , 1 kórtörténet | időpont: 2008. július 26. 10:13

Történet: Kedves Vesekőtársaim, megpróbálom a hosszú történetem lefaragni, ne legyen egy regény, de értsétek.
Szóval én 3és fél éves korom óta nagyon sokat kínlódtam, láz, hidegrázás, deréktáji fájdalmak, néha hányás, de hányinger rendszeresen. Egészen 10 éves koromig mindenre gyanakodtak - még arra is, hogy csak pszichésen kreálom magamnak a tüneteket, minden valós betegség helyett. Úgy éltem meg a kíókat, hogy még akkoriban fájdalomcsillapítót sem adtak (pszichés a beteg) :-( Aztán 10 évesen kiderült a Heim Pálben, hogy ez vesekő. Azóta sok-sok orvos látott, kőzúzások, spontán kőürítések, kemény szülések. Nekem is azt tanácsolták ne vigyek be calciumot, hiszen calcium-oxalátos köveim voltak. Kb 40 db az évek során. Majd megtaláltam a Sunrider-t, elkezdtem méregtelíteni, és minimális calciumot bevinni!!!!!! 26 és fél év után ELŐSZÖR tünet- és probléma mentesen élek. Kimondom bátran meggyógyultam... :-)
Kezdeti tünetek: Húgyrendszer:
a vizelet színének megváltozása, sötét színű vizelet, sürgős vizelési kényszer
Későbbi tünetek: Húgyrendszer:
vesekő
Kórház, rendelő: Pestmegyei Flór Ferenc Kórház (Pest megye, Kistarcsa)
Gyógyszerek: Nospa, Rowatinex
Alternatív gyógymódok:: Sunrider - méregtelenítő italai: Calli, Fortune Delight, Beauty Pearl
Meggyógyult:    igen

Évamargit ( 69 éves nő ) Budapest , 1 kórtörténet | időpont: 2008. július 12. 18:10

Történet: Azért írtam le, hogy ne járjon így senki, ahogy én.A tünetek észlelésekor azonnal forduljon szakorvoshoz.
Kezdeti tünetek: Magatartás, felismerés, érzelem:
aggodalmasság, szorongás
Húgyrendszer:
csípő vizelet, vesekő
Általános tünetek:
hát fájdalom, medence- és gáttáji fájdalom
Ideg-, csont- és izomrendszer:
járási nehézség
Későbbi tünetek: Általános tünetek:
általános állapotromlás, fejfájás, gyengeség (fizikai), hidegrázás, láz
Keringés és légzés:
zihálás
Kórház, rendelő: Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház (Budapest, Budapest)
Gyógyszerek: Panangin B-6 Nitrofurontain
Alternatív gyógymódok:: Második terhességem alatt vesegörcsöt kaptam, sajnos 3 alkalommal. A kórházban elmozdították a követ és reménykedtünk, hogy a magzatot ki tudom hordani. Sikerült, egészséges gyermekem született. Az orvos figyelmeztetett, szülés után 3-4 hónappal feltétlenül nézessem meg magam.Nem tettem.Egy év múlva állandó "deréktáji fájdalmaim" jelentkeztek, nem tudtam, csak ülve utazni, a reuma osztályon kezeltek: siketrtelenül. Fél év múlva a munkahelyemen vesegörcsöm lett, azonnal kórház és olyan rossz helyen volt a kő(oxalatos),hogy műteni kellett.Gyorsan gyógyultam, hazamentem.A 4. napon belázasodtam, mivel a sebem gyönyörű volt, influenzára gyanakodott az orvos.Hiába szedtem,hidegrázás, láz, rosszullét kerülgetett.Magamnak hívtam mentőt.Teljesen legyengült állapotban (járni sem tudtam)vittek a kórházba.Kiderült, gyógyulás közben parányi részecskék "eltorlaszolták" a vesevezetéket és leállt az egyik vesém. Egy nap választott el attól,hogy eltávolítság a vesémet.Megmentettek.Utólag is köszönet az orvosoknak.
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: Átlagosnál magasabb folyadékbevitel, a megfázás-felfázás teljes elkerülése.

manoka16 ( 58 éves nő ) Arnót , 1 kórtörténet, 1 kórház értékelés | időpont: 2008. július 3. 11:55

Történet: Igyekszem sok folyadékot fogyasztani
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
hasi fájdalom
Húgyrendszer:
vesekő
Későbbi tünetek: Húgyrendszer:
vesekő
Kórház, rendelő: Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata Semmelweis Kórház-Rendelőintézet és Egyetemi Oktató Kórház (Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Miskolc)
Gyógyszerek: Rovatinex, algoflex
Meggyógyult:    nem
Rehabilitáció: Hasi fájdalommal kezdődött, amikor hasi ultrahangra küldött háziorvosom. Ott mutatták ki januárban, hogy a bal vesémben 12 mm-nyi kő van. Az eltelt idő alatt 4 alkalommal zúzták, egyszer erős görcsök miatt be is fektettek az urológiára, mert egy zűzást követően egy darabka beakadt az uréterbe, de a görcsök és a hányás elmultával már tudtam sokat inni, igy magától távozott. Tegnapi napon zűzták negyedszer, az időközben 9 mm-re "lefaragott" követ, most panaszaim nincsenek, és remélem ezúttal sikeres volt a zúzás.

Gabri ( 41 éves nő ) Körmend , 1 kórtörténet | időpont: 2008. július 3. 9:01

Történet: Az ultrahangos vizsgálatok során felfedezték, hogy van egy bal oldali petefészekcisztám. Azóta ezt a körmendi kórházban kikezelték.
Kezdeti tünetek: Has és emésztő rendszer:
hányás, hányinger
Általános tünetek:
hát fájdalom, rossz közérzet
Húgyrendszer:
vizeletrekedés
Későbbi tünetek: Általános tünetek:
étvágytalanság, fáradtság, rossz közérzet
Has és emésztő rendszer:
hányás, hányinger
Húgyrendszer:
vizeletrekedés
Kórház, rendelő: Vas Megyei Markusovszky Lajos Általános, Rehabilitációs és Gyógyfürdő Kórház, Egyetemi Oktatókórház (Vas megye, Szombathely)
Gyógyszerek: no-spa görcsoldó+ algopirin injekció, Stromic kapszula
Alternatív gyógymódok:: 2006 január elején minden előzmény nélkül munkahelyemen jelentkezett a betegség. A körmendi kórházból a megyei kórház urulógiai részlegére küldtek, ahol ultrahangos és röntgen vizsgálattal is kimutatták a baj okozóját, egy kb. 1cm. nagyságú vesekövet a húgyvezetékben, és több kisebb követ a vesékben. A nagy követ 2 nap múlva ultrahanggal szétzúzatták, így sikerült eltávolítani a szervezetből. A kisebb köveket nwem zúzatták, az orvos azt tanácsolta, próbáljak rendszeresen sok folyadékot fogyasztani, így ezek, méretüknél fogva maguktól is képesek lesznek távozni a sok folyadék bevitelével. Így aztán napi több liter üres teát ittam, vagy olyan ásványvizet, aminek kalciumtartalma 80mg./l. alatt volt.
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: Életmódváltás. A kezelőorvosom szerint a kő (kövek)a helytelen táplálkozás miatt alakulhatott ki. A betegségem előtt néha csak napi 3-4 dl. folyadékot fogyasztottam, ami nagyon kevés, viszont viszonylag sok tejterméket. Ezen kellett változtatni. Ma már minden nap megpróbálok legalább 1-1,5 l folyadékot meginni, megelőzve ezzel az újabb kövek kialakulását.

 1. Pajzsmirigy betegségek, hipo- és hipertireózis
  összesen 42 kórtörténet, legújabb: Csabyka33
 2. Méhgyulladás
  összesen 5 kórtörténet, legújabb: Rita0223

 1. Kaposi Mór Oktató Kórház Mosdósi Telephely
  (14 db), legújabb: gyurcsek
 2. Szent Lázár Megyei Kórház
  (15 db), legújabb: dudu2001@freemail.hu