Nephrosis szindróma

A nefrózis szindróma a vese betegsége miatt kialakuló tünetegyüttes nagy mennyiségű fehérjevizeléssel, alacsony vérfehérje szinttel, magas koleszterinszinttel és testszerte megjelenő vizenyővel. A testsúlytöbblet az általános vízfelszaporodásnak köszönhető. Nefrózis szindrómát számos különböző vesebetegség okozhat, ilyenek a különböző glomerulonefritiszek, a fertőzések, veserák, genetikai eltérések, immunológiai eredetű vesebetegségek, a vesét érintő cukorbetegség, szisztémás lupusz erythematosus, myeloma multiplex, vagy az amiloidózis is. Bármely életkorban előfordulhat.

Eddigi bejegyzések

betegszoba.hu ( 59 éves nő ) Budapest , 180 kórtörténet | időpont: 2008. június 18. 23:15

Történet: A nefrózis szindróma a vese betegsége miatt kialakuló tünetegyüttes nagy mennyiségű fehérjevizeléssel, alacsony vérfehérje szinttel, magas koleszterinszinttel és testszerte megjelenő vizenyővel. A testsúlytöbblet az általános vízfelszaporodásnak köszönhető. Nefrózis szindrómát számos különböző vesebetegség okozhat, ilyenek a különböző glomerulonefritiszek, a fertőzések, veserák, genetikai eltérések, immunológiai eredetű vesebetegségek, a vesét érintő cukorbetegség, szisztémás lupusz erythematosus, myeloma multiplex, vagy az amiloidózis is. Bármely életkorban előfordulhat.
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
étvágytalanság, testsúlytöbblet
Húgyrendszer:
habos vizelet
Keringés és légzés:
magas vérnyomás
Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
vizenyő (arc, szem körül, has, végtagok, főleg lábfej, boka)
Gyógyszerek: Kortikoszteroid, immunszupresszív szerek, vérnyomáscsökkentők, vízhajtás. Bakteriális fertőzés esetén antibiotikum. Véralvadásgátlók.
Alternatív gyógymódok:: Sószegény étrend, D-vitamin pótlás.
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: A kórjóslat nagyban függ a kiváltó októl. Szövődmények: érelmeszesedés, és következményes szív- és érrendszeri betegségek, vesevéna trombózis, heveny vagy idült veseelégtelenség, tüdőgyulladás, fertőzések, alultápláltság, folyadékfelszaporodás miatt szívelégtelenség, tüdővizenyő.

 1. Méhgyulladás
  összesen 5 kórtörténet, legújabb: Rita0223
 2. Aranyér
  összesen 9 kórtörténet, legújabb: Nemeth_Agi

 1. Szent Lázár Megyei Kórház
  (14 db), legújabb: csrita13
 2. MűtőAlba Sebészeti Centrum
  (2 db), legújabb: gaaltima