Bulimia

A bulimia olyan táplálkozási betegség, melyre a rendszerint titokban történő nagy evészetek, majd az ezt követő önhánytatás, hashajtók kritikátlan használata jellemző. A beteg kontroll nélkül eszik össze-vissza mindent, majd az elhízástól való félelmében mindent megtesz a szaporodó kilók ellen. A betegekre jellemző a túlzott sikerorientáltság. Az evészetek gyakorisága változó (napi több alkalomtól a néhány havonta történő evészetig). Többnyire nőket, általában fiatalokat érintő betegségről van szó. A betegek tisztában vannak problémájukkal, és emiatt félelmet szégyent érezhetnek, titkolni próbálják viselkedésüket. A gyakori testsúlymérés, állandó aktivitás, furcsa étkezési szokások felhívhatják a figyelmet a problémára. A testsúly általában normális marad, bár a beteg inkább kövérnek érzi magát.

Eddigi bejegyzések

Mia20 ( 29 éves nő ) Tiszakécske , 1 kórtörténet | időpont: 2011. április 30. 15:19

Történet: 2 éve kezdődött a betegségem. Eleinte csak nagyon ritkán hánytam, mostanába már pénteken és szombaton mikor hazajövök. De most elérkeztem ahhoz a ponthoz, hogy abba akarom hagyni a hányást és meg akarok gyógyulni teljesen, ha kell akkor segítséggel.
Meggyógyult:    nem

Linda ( 29 éves nő ) Külföld , 2 kórtörténet | időpont: 2008. november 27. 17:46

Történet: Anorexiából való kigyógyulás után csapott át bulímiába.
Kezdeti tünetek: Magatartás, felismerés, érzelem:
ellenkezéshajlam, érzelmi labilitás, hangulatváltozás, ingerlékenység
Has és emésztő rendszer:
emésztési zavarok, hasi fájdalom a köldök körül, hasi telítettség érzése, haspuffadás, önhánytatás
Szájüreg:
fogszuvasodás (a gyakori hánytatás miatt), ínygyulladás, ínyvérzés
Általános tünetek:
fokozott étvágy, hasi fájdalom, ingerültség, rossz közérzet, torokfájás
Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
köröm berepedése, köröm törékenysége
Gyógyszerek: nem volt gyógyszer
Alternatív gyógymódok:: pszichiátriai terápiák, csoportban ill. egyénileg
Meggyógyult:    igen

betegszoba.hu ( 60 éves nő ) Budapest , 180 kórtörténet | időpont: 2008. június 19. 1:40

Történet: A bulimia olyan táplálkozási betegség, melyre a rendszerint titokban történő nagy evészetek, majd az ezt követő önhánytatás, hashajtók kritikátlan használata jellemző. A beteg kontroll nélkül eszik össze-vissza mindent, majd az elhízástól való félelmében mindent megtesz a szaporodó kilók ellen. A betegekre jellemző a túlzott sikerorientáltság. Az evészetek gyakorisága változó (napi több alkalomtól a néhány havonta történő evészetig). Többnyire nőket, általában fiatalokat érintő betegségről van szó. A betegek tisztában vannak problémájukkal, és emiatt félelmet szégyent érezhetnek, titkolni próbálják viselkedésüket. A gyakori testsúlymérés, állandó aktivitás, furcsa étkezési szokások felhívhatják a figyelmet a problémára. A testsúly általában normális marad, bár a beteg inkább kövérnek érzi magát.
Kezdeti tünetek: Has és emésztő rendszer:
egyszerre nagy mennyiségű étel elfogyasztása, önhánytatás
Gyógyszerek: Antidepresszáns szerek, ha depresszió is fennáll.
Alternatív gyógymódok:: Meg kell szakítani az evészetek és purgálások ördögi körét. Ebben a viselkedésterápia jelenthet megoldást.
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: Súlyos szövődmények alakulhatnak ki: nyelőcsősérülés (az állandó hánytatás miatt nyelőcsőbe kerülő gyomorsav következtében), hasnyálmirigygyulladás, fogszuvasodás, torokgyulladás, elektroliteltérések, kiszáradás, székrekedés, aranyér.

 1. Pánikbetegség
  összesen 120 kórtörténet, legújabb: Kittipang00
 2. Pajzsmirigy betegségek, hipo- és hipertireózis
  összesen 42 kórtörténet, legújabb: Csabyka33

 1. Szent Borbála Kórház
  (47 db), legújabb: Tim99
 2. Kaposi Mór Oktató Kórház Mosdósi Telephely
  (14 db), legújabb: gyurcsek