Sárgafolt elfajulás

A sárgafolt elfajulás (korhoz kötődő sárgafolt elfajulás, makuladegeneráció) az éleslátás központját, a sárgafoltot érintő szembetegség. A látászavar ezért jellemzően a látótér központi részét, az éles területeket érinti. A betegség általában az 50 felettieket érinti, rizikófaktor a dohányzás és a pozitív családi kórelőzmény. Legtöbbször nem alakul ki nagyon súlyos fokú látásvesztés, ám előfordulhat a központi látómező teljes kiesése is. A széli látómezők ilyenkor is épek maradnak. A központi látómező elvesztése nagy mértékben rontja az életminőséget, lehetetlenné válhat az olvasás és az autóvezetés is.

Eddigi bejegyzések

vicky_kobold ( 38 éves nő ) Külföld , 1 kórtörténet | időpont: 2011. január 29. 13:14

Történet: Tavaly decemberben influenzas voltam, magas lazzal. Eszrevettem, ha soteben nezek elore, akkor a latoterem kozepen mindket szemem elott egy-egy kis kor alaku fenyes valami forog. mintha kis ventillatorok lennenek. ha becsuktam a szemem, akkor ugyanaz, de ha vilagosban nezek elore akkor nem latszanak. azota kisse oszebb mentek, es minha szinesednenek, de meg mindig fenyesek es forognak. ha fenykepezogep keresojebe nezek, akkor mintha lenne egy homalyos folt kozepen, de nem mindig fordul elo. miert lehet ez? 30 eves no vagyok, irorszagban elek. szemuveget nem hordok, bar van, mindket oldalt -0.5 -os lencse van. koszonom valaszat
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
fokozott szomjúságérzés, nyakfájás, só utáni vágyakozás
Szem:
látászavar
Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
mitesszer
Meggyógyult:    nem

nalala ( 73 éves férfi ) Budapest , 1 kórtörténet | időpont: 2008. június 27. 18:03

Történet: nem romlik
Kezdeti tünetek: Szem:
égő szem, látáscsökkenés, szemviszketés, torzult látás
Általános tünetek:
éjszakai izzadás, impotencia, ingerültség, izületi fájdalom, izzadás, lábdagadás, testsúlytöbblet, váll vájdalom, végtag fájdalom
Kórház, rendelő: Semmelweis Szemészeti Klinika (Budapest, Budapest)
Alternatív gyógymódok:: lézeres
Meggyógyult:    nem

betegszoba.hu ( 59 éves nő ) Budapest , 180 kórtörténet | időpont: 2008. június 14. 23:56

Történet: A sárgafolt elfajulás (korhoz kötődő sárgafolt elfajulás, makuladegeneráció) az éleslátás központját, a sárgafoltot érintő szembetegség. A látászavar ezért jellemzően a látótér központi részét, az éles területeket érinti. A betegség általában az 50 felettieket érinti, rizikófaktor a dohányzás és a pozitív családi kórelőzmény.
Kezdeti tünetek: Szem:
homályos látás, látáscsökkenés, tompa, elmosódott látás, torzult látás
Gyógyszerek: Cinkpótlás (?)
Alternatív gyógymódok:: Lézeres fotokoaguláció, fotodinámiás kezelés
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: Legtöbbször nem alakul ki nagyon súlyos fokú látásvesztés, ám előfordulhat a központi látómező teljes kiesése is. A széli látómezők ilyenkor is épek maradnak. A központi látómező elvesztése nagy mértékben rontja az életminőséget, lehetetlenné válhat az olvasás és az autóvezetés is.

 1. Méhgyulladás
  összesen 5 kórtörténet, legújabb: Rita0223
 2. Aranyér
  összesen 9 kórtörténet, legújabb: Nemeth_Agi

 1. Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet
  (19 db), legújabb: Orsiorsi
 2. Semmelweis I. sz. Belgyógyászati Klinika
  (10 db), legújabb: Ttrish