Skizofrénia

A skizofrénia olyan elmebetegség, melynél a beteg nem tudja elkülöníteni a valóságot a képzelgésektől, hallucinációktól, téveszméktől, lehetetlenné válik a logikus gondolkodás és az adott helyzetnek megfelelő viselkedés. Több típusa ismert: katatón, paranoid, dezorganizált, nem differenciált, reziduális. Oka ismeretlen, családi halmozódást mutat. A gyógyszerek mellékhatásai súlyosak lehetnek, amire külön kell ügyelni a kezelésnél, hiszen a betegség terápiája egész életen át tart. A skizofréniások egy része önálló életet élhet megfelelő gyógyszeres kezelés mellett, mások támogató környezetre, súlyos esetben intézeti ellátásra szorulnak.

Eddigi bejegyzések

Una ( 69 éves nő ) Külföld , 1 kórtörténet, 1 kórház értékelés | időpont: 2011. július 11. 9:50

Történet: A beteg környezete, akikhez én is tartozom, tudatlan, tanulatlan az ilyen betegségekkell kapcsolatosan és teljesen kiszolgáltatott áldozata ennek a kialakult helyzetnek.
Először is hosszú időbe telik, mire egyvalaki rájön, hogy miről is van szó. A többiek nem értik és nem is akarnak foglalkozni vele, van elég más bajuk.
A beteg, mint tudjuk, ellenséges és tagadja (enyhén szólva), hogy beteg lenne, nem közreműködik.
A mi betegünk intelligens és próbál valamit tenni, mert érzi, hogy nincs minden rendben (de az lehetetlen, hogy "bolond" legyen!).
Sajnos eközben a környezete belebetegszik, aki tud elmenekül. Betegünk egy anyuka, akit gyerekestűl eltartunk, aki nem veszi észre, hogy a kisgyermekét tönkreteszi a rögeszméivel, félelmeivel, korlátozásaival, képzelődéseivel, önzésével, hogy mindenkit, aki mellé áll kikészít, hogy elviselhetetlen.
Tanácstalanok vagyunk, mi a járható út, hogy élhessünk és megmentsük a kicsit és segítsük a beteg édesanyát, és a rákos apukára fordított költségek (gyógyuljon meg!) terhével együtt kivigyük a csapatot a kátyuból.
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
a hát, karok, lábak, has fájdalma, merevsége, álmatlanság, csökkent terhelhetőség, állóképesség, fáradtság, fogfájás, fül fájdalom, hajhullás, hasi fájdalom, hát fájdalom, idegi labilitás, ingerültség, kezek és lábak zsibbadása, lábfájdalom (néha csak terhelésre), nyakfájás, rossz közérzet, soványság, szorongás
Magatartás, felismerés, érzelem:
a külső megjelenést és magatartást illető egyéb tünetek és jelek, a szituációhoz képes túlzott szorongás és aggodalom, aggodalmasság, alvászavar, csökkent fájdalomérzés, együttműködésre való képtelenség, ellenkezéshajlam, ellenségeskedés, eltévedés ismert utakon, erőszakosság, érzelmi labilitás, extrém látásmód, gyanakvás és kifejezett kitérési hajlam, hangulatingadozás, hangulatváltozás, idegesség, idegfeszültség, ingerlékenység, inkoherencia (érthetetlen gondolatok), ismétlődő cselekvések, kaotikus személyes kapcsolatok, koncentráció zavar, csökkent éberség, különös és magyarázhatatlan magatartás, lassultság és szegényes reszponzivitás, lehangoltság, lobbanékonyság, mártírszerep, mások gyanúsítgatása, negatív érzések, nehezen, vagy nem kontrollálható szorongás, pszichés állapot megváltozása, pszichotikus tünetek (katatónia, tévhitek, hallucinációk, rendezetlen gondolkodás), szaglási és ízlelési zavarok, szorongás, vitakeresés
Has és emésztő rendszer:
alultápláltság, az alhas egyéb részeire lokalizált fájdalom, gyomorégés, ínygyulladás
Későbbi tünetek: Ideg-, csont- és izomrendszer:
a koordináció egyéb hiányossága, az ideg- és csont-izomrendszert illető egyéb tünetek és jelek, érzészavar, finommozgások nehézsége, izomgyengeség, vagy -bénulás, izomtónus elvesztése, medencetáji fájdalom és merevség
Magatartás, felismerés, érzelem:
a külső megjelenést és magatartást illető egyéb tünetek és jelek, a szituációhoz képes túlzott szorongás és aggodalom, aggodalmasság, alvászavar, beszédértés nehézsége, boldogtalanság, bőbeszédűség és kontaktust hátráltató körülményeskedés, csökkent fájdalomérzés, dühroham, együttműködésre való képtelenség, ellenkezéshajlam, ellenségeskedés, eltévedés ismert utakon, erőszakosság, érzelmi labilitás, gyanakvás és kifejezett kitérési hajlam, hangulatingadozás, hangulatváltozás, idegesség, idegfeszültség, ingerlékenység, inkoherencia (érthetetlen gondolatok), ismétlődő cselekvések, kaotikus személyes kapcsolatok, koncentráció zavar, csökkent éberség, lassultság és szegényes reszponzivitás, lehangoltság, lobbanékonyság, mártírszerep, mások gyanúsítgatása, megismételt kijelentések, negatív érzések, nehezen, vagy nem kontrollálható szorongás, nyugtalanság és agitálás, paranoid képzelgés, pszichotikus tünetek (katatónia, tévhitek, hallucinációk, rendezetlen gondolkodás), szaglási és ízlelési zavarok, szorongás, vitakeresés
Szájüreg:
ínygyulladás, szájüregi fekély
Gyógyszerek: vitaminok, ásványi kiegészítők
Alternatív gyógymódok:: kineziológia, tánc, kutyasport, jóga, vegetáriánus étrend
Meggyógyult:    nem
Rehabilitáció: mozgás, aktív életmód, jóga

Edit75 ( 44 éves nő ) Külföld , 1 kórtörténet, 1 kórház értékelés | időpont: 2011. május 26. 21:52

Kezdeti tünetek: Magatartás, felismerés, érzelem:
személyiségváltozás, társadalmi elszigeteltség
Kórház, rendelő: (Pest megye, )
Alternatív gyógymódok:: skizofréniára nincs, csak szakorvos segíthet szerintem feltétlen
Meggyógyult:    nem
Rehabilitáció: nem hiszek benne

etelka ( 66 éves nő ) Budapest , 1 kórtörténet | időpont: 2008. október 15. 11:53

Történet: a legnagyobb problémát a jogirendszer jelenti. ennek a betegségnek az egyik fő tünete, hogy nincs "betegség tudata" a betegnek. kényszer gyógykezelés akkor sem működik, ha korábban ugyanezzel már kezelték a beteget.
a kisbarátnőm mamája lassan egy éve, hogy táppénzen van, kezelést, beutalást nem fogad el, gyógyszert nem szed / kényszerképzet-mérgezik/, csontra -bőrre lefogyott, nem eszik, kifosztották többször is, vadigenekben megbízik, beengedi a lakásba, a család a " közellenség", mert ők üldözik, bántják, meglopják.
A lánya Bp-n dolgozik, egytemre jár, nálam lakik, szorgalmas rendes becsületes, megbízható.
Nem tud tenni semmit, a gyámság alá helyezés kb 2 év, 40 kg-val addig a mama halott lesz.Csak 55 éves!
Meggyógyult:    nem

betegszoba.hu ( 60 éves nő ) Budapest , 180 kórtörténet | időpont: 2008. július 25. 18:03

Történet: A skizofrénia olyan elmebetegség, melynél a beteg nem tudja elkülöníteni a valóságot a képzelgésektől, hallucinációktól, téveszméktől, lehetetlenné válik a logikus gondolkodás és az adott helyzetnek megfelelő viselkedés. Több típusa ismert: katatón, paranoid, dezorganizált, nem differenciált, reziduális. Oka ismeretlen, családi halmozódást mutat.
Kezdeti tünetek: Magatartás, felismerés, érzelem:
aggodalmasság, aluszékonyság, alvászavar, csökkent fájdalomérzés, dühroham, erőszakosság, hallucinációk, inkoherencia (érthetetlen gondolatok), ismétlődő cselekvések, kaotikus személyes kapcsolatok, koncentráció zavar, csökkent éberség, negatív érzések, nevetgélés bizarr szituációkban, önellátás képtelensége, pszichotikus tünetek (katatónia, tévhitek, hallucinációk, rendezetlen gondolkodás), regresszív (gyerekes) magatartás, szorongás, társadalmi elszigeteltség, unalom, üresség érzése, viselkedés megváltozása, vitakeresés
Ideg-, csont- és izomrendszer:
izommerevség, rendellenes akaratlan mozgások
Gyógyszerek: Antipszichotikumok, narkoleptikumok.
Alternatív gyógymódok:: Támogató környezet, problémaorientált megközelítés, viselkedésterápia. A családok támogatása, oktatása.
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: A gyógyszerek mellékhatásai súlyosak lehetnek, amire külön kell ügyelni a kezelésnél, hiszen a betegség terápiája egész életen át tart. A skizofréniások egy része önálló életet élhet megfelelő gyógyszeres kezelés mellett, mások támogató környezetre, súlyos esetben intézeti ellátásra szorulnak.

  1. Méhgyulladás
    összesen 5 kórtörténet, legújabb: Rita0223
  2. Aranyér
    összesen 9 kórtörténet, legújabb: Nemeth_Agi