Értelmi fogyatékosság

Az értelmi fogyatékosság hátterében számos ok - fertőzések (citomegalovírus, rubeola, toxoplasmosis, agyvelőgyulladás, HIV, listeriosis, agyhártyagyulladás), kromoszómarendellenességek (Down-szindróma, törékeny X szindróma), környezeti tényezők, genetikai betegségek (galaktozémia, fenilketonúria stb.), anyagcsere okok (pajzsmirigy-alulműködés), alultápláltság, mérgezés (alkohol, kokain, ólom), trauma (fejsérülés, koponyaűri vérzés) - állhat, de az esetek többségében a kiváltó tényező ismeretlen marad. Gyanakodni a mozgásfejlődés, beszédfejlődés elmaradása esetén lehet, ám enyhébb esetekben mindez csak az iskoláskor kezdetére, vagy még később válik nyilvánvalóvá.

Eddigi bejegyzések

betegszoba.hu ( 60 éves nő ) Budapest , 180 kórtörténet | időpont: 2008. július 25. 16:58

Történet: Az értelmi fogyatékosság hátterében számos ok - fertőzések (citomegalovírus, rubeola, toxoplasmosis, agyvelőgyulladás, HIV, listeriosis, agyhártyagyulladás), kromoszómarendellenességek (Down-szindróma, törékeny X szindróma), környezeti tényezők, genetikai betegségek (galaktozémia, fenilketonúria stb.), anyagcsere okok (pajzsmirigy-alulműködés), alultápláltság, mérgezés (alkohol, kokain, ólom), trauma (fejsérülés, koponyaűri vérzés) - állhat, de az esetek többségében a kiváltó tényező ismeretlen marad. Gyanakodni a mozgásfejlődés, beszédfejlődés elmaradása esetén lehet, ám enyhébb esetekben mindez csak az iskoláskor kezdetére, vagy még később válik nyilvánvalóvá.
Kezdeti tünetek: Magatartás, felismerés, érzelem:
alacsony intelligenciaszint, csökkent tanulási képesség, érdeklődés hiánya, infantilis viselkedés, iskolai követelmények teljesítésének képtelensége
Alternatív gyógymódok:: Korai fejlesztés (speciális oktatás, a társas érintkezés elsajátítása), társuló affektív zavarok kezelése.
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: A fejlesztés eredményessége a betegség súlyosságán túl a lehetőségektől, más társbetegségektől, a személyes motivációtól és a kezeléstől függ. Az értelmi fogyatékosság gyakori velejárója a szociális elszigetelődés, az önellátás képtelensége, a társas kapcsolatokra való képtelenség.

 1. Pajzsmirigy betegségek, hipo- és hipertireózis
  összesen 42 kórtörténet, legújabb: Csabyka33
 2. Méhgyulladás
  összesen 5 kórtörténet, legújabb: Rita0223

 1. Szent Lázár Megyei Kórház
  (15 db), legújabb: dudu2001@freemail.hu
 2. Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház-Rendelőintézet
  (33 db), legújabb: bárcsak