Sarokcsont gyulladás (sarkantyú)

A sarokcsont és az előláb között egy erős szalag, a talpi fascia feszül ki. Ez a szalag, mint az íj húrja működik, terhelésre rugalmasan megfeszül, csökkentve és felfogva a testsúlyt. A talp­i fascia az Achilles ín­nal együtt csukló szerkezetet alkot, melynek csuklója a sarokcsont. Ezért mind a talpi szalag, mind az Achilles ín feszülése a sarokcsontra hat. Lúdtalp esetén a sarokcsontra a talp­i szalag állandó húzása hat a talp felől, ezért az ín tapadásánál csonthártyagyulladás keletkezik, ami tartós fennállás esetén tüske szerű csont képződést indukál, ez a sarokcsont sarkantyú. Önmagában a talp­i szalag feszülését, majd fájdalmas gyulladását plantáris fasciitisnek nevezzük. (pedikom.hu)

Eddigi bejegyzések

mirmur ( 57 éves nő ) Külföld , 1 kórtörténet | időpont: 2015. december 28. 21:23

Történet: 2 évig kínlódtam sarokcsont gyulladással. Kaptam betétet, ultrahang kezelést, rtg. sugárkezelést, gyógyszeres kezelést, de mind hatástalan maradt. Jobb talpamban 6 mm-es bal talpamban 8 mm-es tüske van. Borzasztó fájdalmaim voltak, ma már elmondhatom, hogy ezek mind megszűntek. Tudom, hogy meg nem gyógyult a talpam, mert azok a tüskék, még mindig ott vannak, de olyan cipőt hordok, amiben a járás teljesen fájdalom mentessé vált. Én sem akartam elhinni, ahogy felvettem ezt a cipőt, rögtön éreztem hogy nekem ez nagyon jó, kényelmes volt. Ez pedig a Verlon gördülő talpú cipő. Tavasszal vettem az elsőt egy őszi cipőt, majd nyáron egy szandált és most már van téli bakancs cipőm is. Nagyon szeretnék itthonra egy papucsot is. Ma már elmondhatom, hogy egyáltalán nem fáj a lábam, ajánlom mindenkinek próbáljátok ki, nekem nagyon bevált. Tudom nem olcsó, de ez tuti megszünteti a fájdalmat, nézzetek utána, én is az interneten találtam és nem bántam meg. Én is ezt az oldalt olvasgattam, ezért jöttem vissza, hogy nektek is elmondjam, hogy van remény. Még valami segít, a talp tornáztatása minden nap.
Kezdeti tünetek: Ideg-, csont- és izomrendszer:
járási nehézség, lábfájdalom
Kórház, rendelő: Budai Irgalmasrendi Kórház Kht. (Budapest, Budapest)
Gyógyszerek: Diclac, Diclofenac
Alternatív gyógymódok:: jegelés lóbalzsam
Meggyógyult:    igen

norbi919 ( 29 éves férfi ) Túrkeve , 1 kórtörténet | időpont: 2015. január 19. 15:25

Történet: Körülbelül fél éve kezdett el fájni a sarok csontom a talpam felőli oldalon! A röntgen felvétel alapján részesedés található rajta! Gyulladáscsökkenőket szedtem egy ideig! Miután ez nem használt kaptam egy steroidos injekciót! Ez jo volt egy darabig! Pár hete viszont megint jelentkezett a fájdalom! Mi szüntetné meg véglegesen ezt a meszesedést? Profi sportolóként nincs sok időm a pihenésre!
Gyógyszerek: Xilox Osteoheel Diprophos injekció
Alternatív gyógymódok:: Bemer terápia
Meggyógyult:    nem

Luci ( 22 éves nő ) Tiszabezdéd , 1 kórtörténet | időpont: 2014. december 17. 17:33

Történet: Jó estet a sarkamon mar egész kicsi korom óta van egy "kinoves" mely velem együtt nőtt es mostmár a bal lábamra alig bírok ráállni ha felvesznek egy cipőt es a sarkam mar be is gyulladt es rettentően faj es nem is kicsi a kinoves tudnék képet is küldeni de nem tudom hol kell :/
Kezdeti tünetek: Ideg-, csont- és izomrendszer:
az alsó végtag körfogatnövekedése, melegsége, bizonytalan állás, csont duzzanata, csontfájdalom, csontfejlődés zavara, csontváz deformitások (dongaláb, tyúkmell, csomók a bordaíven, aszimmetrikus koponya, gerincferdülés), járási nehézség
Későbbi tünetek: Ideg-, csont- és izomrendszer:
az alsó végtag körfogatnövekedése, melegsége, bizonytalan állás, csont duzzanata, csontfájdalom, csontfejlődés zavara, csontváz deformitások (dongaláb, tyúkmell, csomók a bordaíven, aszimmetrikus koponya, gerincferdülés)
Gyógyszerek: Semmi
Meggyógyult:    nem

mangi ( 48 éves nő ) Szekszárd , 1 kórtörténet | időpont: 2014. szeptember 11. 19:16

Történet: Tavasszal kezdődött, hogy futás illetve nagyobb séták után a talpamon a sarokcsontnál feszülő pufaddt fájdalmat éreztem. Egy ideig tűrtem, mondván majd elmúlik. De egyre erősödött a fájdalom. Próbáltam különböző talpbetétekkel segíteni magamon. Kenegettem Richtofit sportkrémmel, inno rheuma krémmel stb. Lámpáztam bioptron lámpával. Semmi nem használt. Végül mégis elmentem az orvoshoz. Itt derült ki, hogy a lábboltozatom magasabb lett (fordítottja a lúdtalpnak), ezért feszülnek a szalagok járás közben, ami csontgyulladást okozott. Kaptam egy gyulladáscsökkentő injekciót a talpamba és ultrahangos kezelésre jártam egy hónapig. Pár hétig úgy éreztem mintha segített volna a kezelés, de minden újra kezdődött. Fáj a sarkam továbbra is, minden nappal jobban.Reggelente alig tudok ráállni. Nagyon keresem a megoldást.
Olvastam az amerikai tapaszról, és nagyon érdekelne, hogy mi a pontos neve és hogyan lehetne hozzájutni. Hátha nekem is segítene.
Kezdeti tünetek: Ideg-, csont- és izomrendszer:
járási nehézség, lábfájdalom
Későbbi tünetek: Ideg-, csont- és izomrendszer:
csontfájdalom, járási nehézség, lábfájdalom
Gyógyszerek: gyulladáscsökkentő injekció, ultrahangos kezelés
Alternatív gyógymódok:: Inno rheuma krém, richtofit sportkrém, gyógyfüves mesterbalzsam
Meggyógyult:    nem
Rehabilitáció: nincs

MMagdi ( 53 éves nő ) Nagyszénás , 1 kórtörténet | időpont: 2014. szeptember 7. 7:48

Történet: Tavaly karácsonykor vettem észre, hogy fáj a sarkam, először azt hittem, hogy valami tüske ment bele. Amikor jobban megnéztem nem láttam semmit rajta. Azután egyre jobban és jobban fájt. Sajnos nem tudtam törődni vele, mert az édesanyámnál januárban kissejtes tüdőrákot diagnosztizáltak, így ő volt a fontosabb. Júniusban tudtam elmenni az ortopédiára, ahol az orvos a röntgen felvétel alapján azt mondta semmi bajom. Azonban ekkora már elviselhetetlen volt a fájdalom a sarkamban, hiába a sarokbetét, és fájdalomcsillapító. Látható dudor is jelentkezett a sarkamon ami most is meg van és egy olyan 5 forintos nagyságú a közepe, de a kiterjedése ennél jóval nagyobb, és annyira kidudorodik, hogy amikor lábra állok, majd kiugrik a szemem. Kaptam 5 sugár kezelést ezt még júliusban, de még a hatása nem jelentkezik, továbbra is fáj a sarkam, hozzá se lehet érni. Nagyon érdekelne a tapasz neve, ha tud valaki segítene nekem ebben? Előre is köszönöm.
Kezdeti tünetek: Ideg-, csont- és izomrendszer:
lábfájdalom, rendellenes testtartás
Későbbi tünetek: Ideg-, csont- és izomrendszer:
alsó végtagok duzzanata, izommerevség, járási nehézség, lábfájdalom
Gyógyszerek: algoflex, Apranax 550mg, 5 sugárterápiás kezelés
Alternatív gyógymódok:: borogatás, sarokemelő
Meggyógyult:    nem

 1. Pánikbetegség
  összesen 120 kórtörténet, legújabb: Kittipang00
 2. Pajzsmirigy betegségek, hipo- és hipertireózis
  összesen 42 kórtörténet, legújabb: Csabyka33

 1. Szent Borbála Kórház
  (48 db), legújabb: Lala8
 2. Kaposi Mór Oktató Kórház Mosdósi Telephely
  (14 db), legújabb: gyurcsek