Szifilisz

A szifiliszt a Treponema pallidum baktérium okozza. Első stádiumban a fájdalmatlan fekélyek dominálnak a nemi szerveken, melyeket nyirokcsomómegnagyobbodás kísér. A második stádiumra jellemző a tenyér és talp bőrkiütése, a nemi szerveken megjelenő szemölcsszerű foltok (condylomata lata), láz, rossz közérzet, hajhullás. A harmadik stádiumban jelennek meg a gummák (a bőr, csontok és máj infiltratív tumorai), szív és érrendszeri rendellenességek, központi idegrendszeri zavarok. A fertőzés nemi érintkezéssel terjed, megelőzésében a monogámia, óvszerhasználat kap hangsúlyt. A terhesség során a magzat is fertőződhet.

Eddigi bejegyzések

kpeti ( 37 éves férfi ) Szolnok , 3 kórtörténet | időpont: 2008. október 15. 14:05

Történet: Nem gondoltam, hogy a szifilisz még mindig létezik, és nagyon megijedtem, mikor kiderült, nekem is az van. Kiderült, egy baktérium okozza, és gyógyszerrel jól kezelhető,főleg, ha korai stádiumban kapják el.
Kezdeti tünetek: Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
bőrkiütés
Általános tünetek:
fáradtság, fejfájás, izomfájdalom, láz, levertség
Alternatív gyógymódok:: óvszer
Meggyógyult:    igen

betegszoba.hu ( 60 éves nő ) Budapest , 180 kórtörténet | időpont: 2008. június 14. 22:38

Történet: A szifiliszt a Treponema pallidum baktérium okozza. Első stádiumban a fájdalmatlan fekélyek dominálnak a nemi szerveken, melyeket nyirokcsomómegnagyobbodás kísér. A második stádiumra jellemző a tenyér és talp bőrkiütése, a nemi szerveken megjelenő szemölcsszerű foltok (condylomata lata), láz, rossz közérzet, hajhullás.
A harmadik stádiumban jelennek meg a gummák (a bőr, csontok és máj infiltratív tumorai), szív és érrendszeri rendellenességek, központi idegrendszeri zavarok.
A fertőzés nemi érintkezéssel terjed, megelőzésében a monogámia, óvszerhasználat kap hangsúlyt. A terhesség során a magzat is fertőződhet.
Kezdeti tünetek: Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
bőrkiütés
Általános tünetek:
étvágytalanság, hajhullás, izomfájdalom, izületi fájdalom, láz, nyirokcsomó-megnagyobbodás, rossz közérzet
Ivarszervek:
fájdalmatlan fekélyek
Gyógyszerek: Antibiotikumok (penicillin, doxyciclin).
Alternatív gyógymódok:: Partnerek szűrése, kezelése.
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: Időben elkezdett kezeléssel teljes egészében gyógyítható. A harmadik stádium ma már ritkán fordul elő, ilyenkor súlyos idegrendszeri és szív és érrendszeri szövődmények alakulhatnak ki.

 1. Pajzsmirigy betegségek, hipo- és hipertireózis
  összesen 42 kórtörténet, legújabb: Csabyka33
 2. Méhgyulladás
  összesen 5 kórtörténet, legújabb: Rita0223

 1. Szent Lázár Megyei Kórház
  (15 db), legújabb: dudu2001@freemail.hu
 2. Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház-Rendelőintézet
  (33 db), legújabb: bárcsak