Lágyfekély

A lágyfekély (ulcus molle, sánkér, chancroid) bakteriális fertőzés követkeménye. A kórokozó a Hemophilus ducrey. Az elváltozás lehet többszörös, vagy egyszeres, férfiaknál jellemzően a fitymát, a sulcus coronariust, makkot, húgycsőnyílást, herezacskót, a pénisz törzsét érinti, nőknél leginkább a nagyajkakat, kisajkakat, gáttájékot, végbélnyílás környékét. A megnagyobbodott, fertőzött nyirokcsomók tályog forrásai lehetnek. A fertőzés szexuális úton terjed, körülmetéletlenség rizikófaktornak számít. Megelőzés óvszerhasználattal, a gyakori partnerváltás kerülésével.

Eddigi bejegyzések

szabika2 ( 41 éves férfi ) Pécs , 3 kórtörténet | időpont: 2008. december 27. 15:26

Történet: Az óvszer nem nyújt kellő biztonságot, mert a fertőzés a kezekkel és orális aktus révén is terjed. A betegség többnyire nyomtalanul gyógyul sok esetben spontán is. Máskor hegesedések (pl. fitymaszűkület) maradhat vissza.
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
nyirokcsomó-megnagyobbodás
Későbbi tünetek: Húgyrendszer:
csípő vizelet, vizeléshez társuló fájdalom
Ivarszervek:
fájdalmas ejakuláció, fájdalmas közösülés, fájdalmas, éles, vagy elmosódott határú, szürke-sárgásszürke, vérzékeny alapú fekély, kifekélyesedő csomó a nemi szerveken
Gyógyszerek: Ceftriaxon injekció izomba 250 mg
Meggyógyult:    igen

betegszoba.hu ( 60 éves nő ) Budapest , 180 kórtörténet | időpont: 2008. június 14. 22:17

Történet: A lágyfekély (ulcus molle, sánkér, chancroid) bakteriális fertőzés követkeménye. A kórokozó a Hemophilus ducrey. Az elváltozás lehet többszörös, vagy egyszeres, férfiaknál jellemzően a fitymát, a sulcus coronariust, makkot, húgycsőnyílást, herezacskót, a pénisz törzsét érinti, nőknél leginkább a nagyajkakat, kisajkakat, gáttájékot, végbélnyílás környékét. A megnagyobbodott, fertőzött nyirokcsomók tályog forrásai lehetnek.
A fertőzés szexuális úton terjed, körülmetéletlenség rizikófaktornak számít. Megelőzés óvszerhasználattal, a gyakori partnerváltás kerülésével.
Kezdeti tünetek: Ivarszervek:
fájdalmas közösülés, fájdalmas, éles, vagy elmosódott határú, szürke-sárgásszürke, vérzékeny alapú fekély, kifekélyesedő csomó a nemi szerveken
Általános tünetek:
nyirokcsomó-megnagyobbodás
Húgyrendszer:
vizeléshez társuló fájdalom
Gyógyszerek: Antibiotikumok (ceftriaxon, azitromicin, ciprofloxacin, eritromicin).
Alternatív gyógymódok:: A hangsúly a megelőzésre helyeződik.
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: A lágyfekély a HIV elkapásának rizikófaktora. Szövődményként húgycsőfisztula, hegesedés, nyirokcsomókból kiinduló tályog jön szóba.

 1. Pajzsmirigy betegségek, hipo- és hipertireózis
  összesen 42 kórtörténet, legújabb: Csabyka33
 2. Méhgyulladás
  összesen 5 kórtörténet, legújabb: Rita0223

 1. Szent Lázár Megyei Kórház
  (15 db), legújabb: dudu2001@freemail.hu
 2. Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház-Rendelőintézet
  (33 db), legújabb: bárcsak