HIV (AIDS)

Az AIDS (szerzett immunkhiányos tünetegyüttes) betegséget a HIV (humán immundeficiencia vírus) fertőzés okozza. A HIV vírus nemi érintkezéssel (beleértve a hagyományos hüvelyi, az anális és az orális kontaktust is), vérrel (vérátömlesztés - Magyarországon rendkívül ritka, intravénás kábítószerélvezők), szervátültetéssel és anyáról gyermekre közvetlenül a szülés, illetve a szoptatás során terjedhet. A fertőzés tünetek nélkül, vagy enyhe influenzaszerű tünetekkel zajlik, majd akár évekig tünetmentes lehet. A tünetek megjelenésétől hívjuk a betegséget AIDS-nek. A betegség az immunrendszer legyengítése által okoz tüneteket. A szervezet képtelen többé megbirkózni még az enyhébb fertőzésekkel is.

Eddigi bejegyzések

betegszoba.hu ( 60 éves nő ) Budapest , 180 kórtörténet | időpont: 2008. június 10. 15:11

Történet: Az AIDS (szerzett immunkhiányos tünetegyüttes) betegséget a HIV (humán immundeficiencia vírus) fertőzés okozza. A HIV vírus nemi érintkezéssel (beleértve a hagyományos hüvelyi, az anális és az orális kontaktust is), vérrel (vérátömlesztés - Magyarországon rendkívül ritka, intravénás kábítószerélvezők), szervátültetéssel és anyáról gyermekre közvetlenül a szülés, illetve a szoptatás során terjedhet. A fertőzés tünetek nélkül, vagy enyhe influenzaszerű tünetekkel zajlik, majd akár évekig tünetmentes lehet. A tünetek megjelenésétől hívjuk a betegséget AIDS-nek. A betegség az immunrendszer legyengítése által okoz tüneteket. A szervezet képtelen többé megbirkózni még az enyhébb fertőzésekkel is, ezért egyre gyakoribbá válnak az úgynevezett opportunista fertőzések és betegségek.
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
fogyás, gyengeség (fizikai), influenzaszerű tünetek, izzadás, láz, nyirokcsomó-megnagyobbodás
Gyógyszerek: Antiretrovirális kezelés, illetve az opportunista fertőzések és betegségek elleni gyógyszerek. A betegség jelenleg gyógyíthatatlan, halálos. A tünetek megjelenése megfelelő és időben elkezdett antiretrovirális kezeléssel késleltethető.
Alternatív gyógymódok:: Megelőzés: biztonságos szex (óvszer!), promiszkuitás kerülése, intravénás drogok kerülése, HIV-fertőzöttek vérével való kontaktus megelőzése, HIV-pozitív anyák nem szoptathatnak. Létezik egy kezelés, mely közvetlenül a vírussal való érintkezés után képes lehet megelőzni a fertőzést (egészségügyi dolgozók számára például).
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: Opportunista betegségek (csak a legyengült immunrenszerű betegeket támadják meg): herpes (ajak, genitális), tbc, szájüregi, hüvelyi gomba, övsömör, nem-Hodgkin lymphoma, Kaposi-szarkóma, tüdőgyulladás, nyelőcsőgyulladás (gombafertőzés miatt), agyhártyagyulladás (gombafertőzés miatt), elbutulás, agyvelőgyulladás (parazitafertőzés miatt), extrém fogyás, hasmenés (paraziták miatt), vérmérgezés, citomegalovírus fertőzés.

 1. Pajzsmirigy betegségek, hipo- és hipertireózis
  összesen 42 kórtörténet, legújabb: Csabyka33
 2. Méhgyulladás
  összesen 5 kórtörténet, legújabb: Rita0223

 1. Szent Lázár Megyei Kórház
  (15 db), legújabb: dudu2001@freemail.hu
 2. Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház-Rendelőintézet
  (33 db), legújabb: bárcsak