Aplasztikus vérszegénység

Az aplasztikus anémia a csontvelő elégtelen működése következtében alakul ki. Nem termelődik megfelelő mennyiségű vörösvérsejt, de mivel a csontvelő a vér egyéb alakos elemeinek termeléséért is felel, hiány van a fehérvérsejtekből és vérlemezkékből is. A tüneteket a vérszegénység, a visszatérő fertőzések, bőr- és nyálkahártyavérzések uralják.

Eddigi bejegyzések

Györgyike ( 56 éves nő ) Szolnok , 1 kórtörténet | időpont: 2021. április 5. 18:24

Történet: Tisztelt olvasók!Fiatal iskolás éveimben életerős,sportoló voltam.(tornász,atléta,majd NB1-ben kosaraztam.Érettségi után akkor még sok munkahely közül lehetett választani én szinte rögtön elmentem.Végzettségem vegyianyag gyártó.Laborban kezdtem el dolgozni 1983-ban. Azon a télen eléggé megfáztam amira gyógyszereket szedtem.Majd 1984-ben kórházba kerültem.Mindenféle vizsgálatot elvégeztek(szerencsére szervi bajom nem volt)majd egy csontvelő vizsgálat kimutatta a bajt.Aplasztikus anemia.A szegedi 2 bel klinika haematológiai osztályára kerültem.Az orvosok mindent elkövettek értem de akkor még igazából Ők sem tudták pontosan mi legyen.Sokféle gyógyszereket szedtem prednisolon,metilprednisolon,stb.Sajnos ezek a gyógyszerek tönkretették a csípő csontomat,közben 3 hetenként kaptam a választott mosott vvt masszát.Vércsoportom is ritka AB RH+.2 éven keresztül ment ez a dolog mígnem az én tudomásom szerint Franciaországból hoztak egy szérumot(ALG)Anti limfocita globulin).Külön szoba első nap.Sajnos akkor kirázott tőle a hideg de másnaptól újra megpróbálták és sikerült.Reggel fél 9-kor kötötték ben majd délután fél3-ig folyt.5 napon keresztül kaptam.persze a kezelés után még kaptam vért,illetve tromocitát.Majd 1987 január,június illetve november 29 azóta nem kellett kapnom vért gyakorlatilag meggyógyítottak.Akkor ugye fiatal voltam lett egy kapcsolatom majd 1994-ben kismama lettem.Hát megijedtem mit lehet tenni de bízva orvosaimban fiú gyermekünk 94 októberben megszületett.Természetesen Szegeden szültem,mert ha bármi probléma lett volna ott kéznél voltam.Nagyon örülök és boldog vagyok hogy megmentették az életem.Akkor 20 voltam most 57.Köszönet érte minden orvosnak.Dr Varga Gyula,Dr Borbényi Zita,Dr Gurzó Mihály.
Kezdeti tünetek: Vér, vérképző rendszer:
alacsony vérlemezkeszám, megnyúlt vérzési, alvadási idő, vérzékenység (pl.: orrvérzés, ínyvérzés), véraláfutásokra fokozott hajlam
Gyógyszerek: Prednisolon,Metilprednisolon,Nilacid,Hisztodil,folsav,rudotel
Meggyógyult:    igen

Oviped ( 28 éves nő ) , 1 kórtörténet | időpont: 2012. május 18. 19:33

Történet: 19 éves egyetemista lány vagyok. Első éves hallgató. Ez év februárjában diagnosztizálták nálam az aplasztikus anémiát. 0 trombocyta számmal vettek fel az osztályra, de akkor még senki sem gondolt erre a betegségre, azt mondták 7-10 nap és otthon leszek. 7 hét lett belőle. Transzplantációra nem volt lehetőség, mert nincs testvérem sajnos, ezért nyúlszérumot kaptam 2 hónappal ezelőtt. A vérképem javulni kezdett. Persze kis lépésekben haladok előre, de egyre közelebbinek látom a fényt az alagút végén :)
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
csökkent terhelhetőség, állóképesség, éjszakai izzadás, fáradtság, gyengeség (fizikai), testsúlytöbblet, vérszegénység, vérzékenység
Vér, vérképző rendszer:
vérzékenység (pl.: orrvérzés, ínyvérzés), véraláfutásokra fokozott hajlam
Későbbi tünetek: Általános tünetek:
a hát, karok, lábak, has fájdalma, merevsége, ajak-, nyelv-, vagy arcduzzanat, álmatlanság, derékfájás, fokozott étvágy, idegi labilitás, immunrendszer gyengülése, ingerültség, izületi fájdalom, lábdagadás, levertség, testsúlytöbblet, végtag fájdalom, vérzékenység
Kórház, rendelő: SZTE ÁOK II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ (Csongrád megye, Szeged)
Gyógyszerek: Exacyl, Cyklosporin, Norcolut, Sumetrolim, Controloc, Medrol, Kaldyum
Alternatív gyógymódok:: Mágnes terápia
Meggyógyult:    nem

fastrobi ( 50 éves férfi ) , 1 kórtörténet | időpont: 2011. május 2. 17:56

Történet: Aplasztikus anémiát diagnosztizáltak 1991ben. Fél évig kezeltek a Győri kórházban,a fehérvérsejtszámom 500volt a plt-m 5000 vagy éppen mérhetetlen.Rengeteg vért,plazmát thrombocitát kaptam. Orrom nem fujhattam mert dőlt belőle a vér ráadásul nulla negatív a vércsoportom.182cm es magasságomhoz 53 kg voltam. Éjszakánként emlékszem mindig megnézték élek e még.Fél év után spontán remisszió indult meg,amit máig sem ért senki,bár szedtem egy japán kisérleti gyógyszert amit aztán végül azt hiszem nem törzykönyveztek. Rengeteget köszönhetek Dr. Nahajevszki Saroltának aki jelenleg már budapesten a László kórházban dolgozik. Több mint tíz éve semilyen gyógyszert nem szedek,a vérképem tökéletes amatőr testépítéssel is foglalkoztam,semilyen féradékonyságot nem érzek.Most 40évesen 182cm és 88kg vagyok egy deka felesleg nélkül! Senki ne adja fel!!
Kórház, rendelő: Petz Aladár Megyei Oktató Kórház (Győr-Moson Sopron megye, Győr)
Gyógyszerek: eprex,neopogen a betegség alatt.
Alternatív gyógymódok:: Jóga meditáció
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: Az elején óvatos sportolás,gyaloglás úszás.

beteg nö ( 35 éves nő ) Bátonyterenye , 1 kórtörténet | időpont: 2011. február 27. 16:00

Történet: nekem is aplasztikus anémiám volt 17 éves koromban kezdödöt most 26 éves vagyok nagyon nehéz volt végig csinálnom de sikerült .Most már úgy nézki hogy meg gyógyultam a gyógyulásomat a legjobb orvosnak köszönhetem Dr Kiss Attila profeszornak aki szinte a halálból hozott vissza .Új életet tudtam kezdeni most már van egy kis fiam .
Kezdeti tünetek: Vér, vérképző rendszer:
alacsony vérlemezkeszám, vérzékenység (pl.: orrvérzés, ínyvérzés), véraláfutásokra fokozott hajlam
Későbbi tünetek: Vér, vérképző rendszer:
alacsony vérlemezkeszám, megnyúlt vérzési, alvadási idő, vérzékenység (pl.: orrvérzés, ínyvérzés), véraláfutásokra fokozott hajlam
Gyógyszerek: medrol atg kezelés 2-szer
Meggyógyult:    igen

frodó ( 47 éves férfi ) , 1 kórtörténet | időpont: 2010. november 1. 16:52

Történet: Kisfiam egy éves kora óta vérszegény.Diagnózisa Idiopathias hypoplaasticus anémia .2éves korától kezdva egy évig kapta a medrolt,azóta csak vért kap(eddig 25 alk.)Fejlődése vontatott.Nem tudom elhinni h. nincs megoldás.Sápadt és a kapott vérrel csak 1hónapig bírja.
Kezdeti tünetek: Has és emésztő rendszer:
a széklet egyéb rendellenességei
Magatartás, felismerés, érzelem:
beszédértés nehézsége, hangulatingadozás, hiperaktivitás, lobbanékonyság
Általános tünetek:
fáradtság
Gyógyszerek: medrol 25transzfúzió
Alternatív gyógymódok:: reflexológia.homeopátia,gyógytea
Meggyógyult:    nem

 1. Aplasztikus vérszegénység
  összesen 11 kórtörténet, legújabb: Györgyike
 2. Pánikbetegség
  összesen 120 kórtörténet, legújabb: Kittipang00

 1. Pestmegyei Flór Ferenc Kórház
  (36 db), legújabb: Kuskla
 2. Törökugrató Dental esztétikai fogászati centrum
  (2 db), legújabb: Optikus