Agranulócitózis

Az agranulocitózis esetében a betegnek nincs elég granulocitája. A granulociták a fehérvérsejtek egy csoportját alkotják, melyek a fertőzések elleni harcért felelősek. Hiányukat okozhatja csontvelőrendellenesség, melynek következtében nem termelődik megfelelő mennyiségű granulocita, de az is előfordulhat, hogy a fehérvérsejtek valamilyen okból hamarabb pusztulnak el, mint normálisan. Az állapotot kiválthatják gyógyszerek is.

Eddigi bejegyzések

betegszoba.hu ( 59 éves nő ) Budapest , 180 kórtörténet | időpont: 2008. július 22. 9:09

Történet: Az agranulocitózis esetében a betegnek nincs elég granulocitája. A granulociták a fehérvérsejtek egy csoportját alkotják, melyek a fertőzések elleni harcért felelősek. Hiányukat okozhatja csontvelőrendellenesség, melynek következtében nem termelődik megfelelő mennyiségű granulocita, de az is előfordulhat, hogy a fehérvérsejtek valamilyen okból hamarabb pusztulnak el, mint normálisan. Az állapotot kiválthatják gyógyszerek is.
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
gyakori fertőzések
Gyógyszerek: Megelőző antibiotikus kezelés, illetve fertőzés esetén széles spektrumú (több kórokozó ellen is hatékony) antibiotikum kezelés. A fehérvérsejtek képződését stimuláló szerek, ún. kolóniastimuláló faktorok. Szóbajöhetnek még a szteroidok, intravénás immunglobulin.
Alternatív gyógymódok:: Fertőzések megakadályozása.
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: A kórjóslat a kiváltó tényezőtől függ, illetve a fertőzések lefolyásától. Teljes gyógyulás is bekövetkezhet, ha sikerül a kritikus időszakban elkerülni az életveszélyes fertőzéseket.

 1. Méhgyulladás
  összesen 5 kórtörténet, legújabb: Rita0223
 2. Aranyér
  összesen 9 kórtörténet, legújabb: Nemeth_Agi

 1. Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet
  (19 db), legújabb: Orsiorsi
 2. Semmelweis I. sz. Belgyógyászati Klinika
  (10 db), legújabb: Ttrish