Tourette-szindróma

Tourette-szindróma (Gilles de la Tourette-szindróma, TS) egy idegrendszeri betegség, amelyre a tic-nek nevezett ismétlődő, akaratlan mozgások (motoros tic, például csapások és rúgások, felugrás) és hangadások (vokális tic, például morgások, vakkantások) tartós fennállása jellemző. Gyakran ezek a tic-ek helyzethez nem illő szavak, káromkodások hangos akaratlan kimondását is jelentik. A betegség a nevét arról a XIX. századi francia neurológusról, Georges Gilles de la Tourette-ről kapta, aki elsőként leírta. A TS tünetei először rendszerint gyermekkorban, esetleg fiatal felnőttkorban (21 éves kor előtt) jelentkeznek. Örökletes betegség, férfiaknál 3-4-szer gyakoribb, mint nőknél.

Eddigi bejegyzések

editke18 ( 26 éves nő ) , 1 kórtörténet | időpont: 2012. április 7. 19:53

Történet: nekem nincs történetem! Nekem tanácsra és SEGÍTSÉGRE van szükségem!!!!!Van egy bátyám 11 éve drog függő a heroinnal kezdte most épp azt csinálja ami van inkább ilyen party drog szerű valamiket intravénásan adja be magának!!!Már nagyon ki van a szervezete és depresszió jeleit is észre lehet nála venni!Ma egy nagyon furcsa dolgot vettem észre nála és kétségbe vagyok esve!!!! Olyan nagyon elkezdett szédülni,hogy elesett teljesen elvesztette az irányítást a teste felett!!A másik tünet ha jol mondom az az volt h elakarta nyomni az égő cigijét és szintén nem tudta mert egyszerűen nem tudta irányitani a kezét ezután megpróbálta kidobni a szemetesbe és nem tudta mert még mindig nem ő irányotatta a testét!!!Kérem valaki segítsen adjon nekem választ hogy mi lehet ez mert nagyon félek és nagyon féltem őt!!! Ráadásul ketten vagyunk itthon mert anyukámék kint dolgozni írországban!A bátyám már 28 éves igaz de még mindig olyan mint egy gyerek :( Kérem valaki írja le nekem h ezek minek a tünetei és hogyn lehet ezt kezelni! edeet@citromail.hu erre az email címre várom a válaszokat!!És előre is köyzönöm a segítséget higgyék el nekem egy válasszal is sokat segítenek!!!!
Kezdeti tünetek: Magatartás, felismerés, érzelem:
érzelmi labilitás, szédülékenység
Gyógyszerek: Nem semmit!!!
Meggyógyult:    nem

betegszoba.hu ( 60 éves nő ) Budapest , 180 kórtörténet | időpont: 2008. július 26. 22:50

Történet: Az izomrángások érinthetik az arcon kívül a karokat, lábakat (rúgások, ugrások), a szemet (kacsintás), a vállat és a gyakori torokköszörülés sem ritka. Naponta többször is előfordulhatnak, idővel javulhatnak, de rosszabbodhatnak is. Az idegrendszert érintő betegség oka tisztázatlan. Egyes agyterületeket és idegi ingerületátvivő anyagokat gyanúsítanak.
Kezdeti tünetek: Ideg-, csont- és izomrendszer:
arcrángás, izomrángás, rendellenes akaratlan mozgások
Gyógyszerek: Antipszichotikumok, antiepileptikumok. Clonidine, tetrabenazine.
Alternatív gyógymódok:: Enyhe esetben nincs szükség kezelésre.
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: Az életkilátások teljesen normálisak, a tünetek az enyhe, szinte észrevehetetlen köhintéstől az akaratlan és kontrollálhatatlan mozgásokig terjednek.

 1. Pajzsmirigy betegségek, hipo- és hipertireózis
  összesen 42 kórtörténet, legújabb: Csabyka33
 2. Méhgyulladás
  összesen 5 kórtörténet, legújabb: Rita0223

 1. Szent Lázár Megyei Kórház
  (15 db), legújabb: dudu2001@freemail.hu
 2. Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház-Rendelőintézet
  (33 db), legújabb: bárcsak