Izomdisztrófia

Az izomdisztrófiák folyamatosan rosszabbodó izomgyengeséggel és izomszövetvesztéssel járó betegségek. Egyes esetekben a szívizmot is érintve okozhatnak szabálytalan szívritmust. Sok izomdisztrófia öröklődik. Ilyen például a Duchenne-izomdisztrófia, az Emery-Dreifuss-izomdisztrófia, a végtagövi izomdisztrófia. A mozgáskorlátozottság súlyossága a betegség típusától függ. Legtöbb esetben az állapot lassanként romlik, de hogy mikor és milyen gyorsan, az változó. Egyes izomdisztrófiák halálosak. Szövődmények: gerincferdülés, ízületi kontraktrúrák, mozgáskorlátozottság, mentális károsodás (nem mindig), szívizomelfajulás, légzési elégtelenség.

Eddigi bejegyzések

betegszoba.hu ( 59 éves nő ) Budapest , 180 kórtörténet | időpont: 2008. június 17. 23:15

Történet: Az izomdisztrófiák folyamatosan rosszabbodó izomgyengeséggel és izomszövetvesztéssel járó betegségek. Egyes esetekben a szívizmot is érintve okozhatnak szabálytalan szívritmust. Sok izomdisztrófia öröklődik. Ilyen például a Duchenne-izomdisztrófia, az Emery-Dreifuss-izomdisztrófia, a végtagövi izomdisztrófia.
Kezdeti tünetek: Ideg-, csont- és izomrendszer:
a járás és mobilitás rendellenességei, az izomműködés fejlődésének késlekedése, csökkent izomtónus, egyes izomcsoport(ok) mozgatásának nehézsége, elesések, gerincferdülés, izomgyengeség, ízületi kontraktúrák (dongaláb, karomkéz stb.), mentális retardáció (értelmi fogyatékosság)
Has és emésztő rendszer:
nyálfolyás
Szem:
szemhéjcsüngés
Gyógyszerek: Kortikoszteroidok. Kuratív kezelés nincs.
Alternatív gyógymódok:: Tüneti kezelés. Fizikoterápia (az izomerő lehetséges megőrzése érdekében), ortopéd segédeszközök (fűzők, kerekesszék), műtét (gerinc, láb). Az aktivitás megőrzése, ameddig csak lehet. A teljes ágynyugalom ront a helyzeten.
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: A mozgáskorlátozottság súlyossága a betegség típusától függ. Legtöbb esetben az állapot lassanként romlik, de hogy mikor és milyen gyorsan, az változó. Egyes izomdisztrófiák halálosak. Szövődmények: gerincferdülés, ízületi kontraktrúrák, mozgáskorlátozottság, mentális károsodás (nem mindig), szívizomelfajulás, légzési elégtelenség.

 1. Méhgyulladás
  összesen 5 kórtörténet, legújabb: Rita0223
 2. Aranyér
  összesen 9 kórtörténet, legújabb: Nemeth_Agi

 1. Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet
  (19 db), legújabb: Orsiorsi
 2. Semmelweis I. sz. Belgyógyászati Klinika
  (10 db), legújabb: Ttrish