Torokgyík (Diftéria)

A torokgyíkot a Corynebacterium diphtheriae baktérium okozza. Korábban a gyermekkor egyik életveszélyes betegsége volt, ma a védőoltásnak köszönhetően hazánkban ritkán fordul elő. Jellemzője a torokképleteken megjelenő fehéres álhártya, mely a légutak elzárásával megakadályozza a légzést. Néha a fertőzés tünetmentesen zajlik. A leggyakoribb szövődmény az akár szívelégtelenséget előidézni képes szívizomgyulladás. Olykor a bőr, a vese, vagy az idegrendszer is érintett lehet. Bár a felépülés hosszadalmas, a halálozási arány már csak 10 százalék.

Eddigi bejegyzések

betegszoba.hu ( 59 éves nő ) Budapest , 180 kórtörténet | időpont: 2008. június 16. 21:28

Történet: A torokgyíkot a Corynebacterium diphtheriae baktérium okozza. Korábban a gyermekkor egyik életveszélyes betegsége volt, ma a védőoltásnak köszönhetően hazánkban ritkán fordul elő. Jellemzője a torokképleteken megjelenő fehéres álhártya, mely a légutak elzárásával megakadályozza a légzést. Néha a fertőzés tünetmentesen zajlik.
Kezdeti tünetek: Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
a bőr egyéb elváltozásai
Általános tünetek:
elkékülés (cianózis), hidegrázás, láz
Keringés és légzés:
köhögés, légszomj, légzéskihagyás, orrfolyás, orrvérzés, stridor (sípoló légzés), szapora légzés, torokfájás
Has és emésztő rendszer:
nyálfolyás, nyelési nehézség
Beszéd, hang:
rekedtség
Gyógyszerek: Antitoxin haladéktalanul izomba vagy vénásan. Antibiotikumok (penicillin, eritromicin.)
Alternatív gyógymódok:: Folyadékpótlás (szükség esetén vénásan), oxigén, ágynyugalom, a szívműködés folyamatos ellenőrzése, légúti elzáródás kezelése, intubálás szükség esetén. A beteggel érintkezőket védőoltásban vagy anti-toxin kezelésben kell részesíteni. A diftéria elleni védőoltás 10 évig véd, ezután ismételni kell.
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: A leggyakoribb szövődmény az akár szívelégtelenséget előidézni képes szívizomgyulladás. Olykor a bőr, a vese, vagy az idegrendszer is érintett lehet. Bár a felépülés hosszadalmas, a halálozási arány már csak 10 százalék.

 1. Méhgyulladás
  összesen 5 kórtörténet, legújabb: Rita0223
 2. Aranyér
  összesen 9 kórtörténet, legújabb: Nemeth_Agi

 1. Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet
  (19 db), legújabb: Orsiorsi
 2. Semmelweis I. sz. Belgyógyászati Klinika
  (10 db), legújabb: Ttrish