Szamárköhögés

A szamárköhögést baktériumfertőzés okozza, vezető tünet a jellegzetes húzó jellegű köhögés. A kórokozó neve Bordatella pertussis. A betegség súlyos lefolyású lehet, erősen fertőző. A köhögőrohamok légzési nehezítettséget, hányást, fulladást okozhatnak. Nagyobb gyermekeknél és megfelelő terápia esetén a kórjóslat kedvező. A csecsemőknél nagyon veszélyes lehet a légzésleállás, ezért őket folyamatosan meg kell figyelni. Magyarországon a szamárköhögés elleni védőoltást több lépcsőben adják a torokgyík és a tetanusz elleni oltóanyaggal együtt. Újabban a hármas kombinációval egyidőben kapják a gyermekek a Hemophilus influenzae elleni vakcinát is.

Eddigi bejegyzések

annak ( 50 éves nő ) Mosonmagyaróvár , 3 kórtörténet | időpont: 2008. december 12. 17:28

Történet: A szamárköhögés elleni védőoltás hazánkban kötelező. Jelenleg a csecsemők 3 hónapos koruktól kezdve több alkalommal ismételten kapják az oltást (csecsemőkorban 3, 4 és 5 hónapos korban, majd 3 és 6 éves életkorban).
Kezdeti tünetek: Keringés és légzés:
köhögés
Általános tünetek:
láz
Későbbi tünetek: Has és emésztő rendszer:
hányás, hányinger
Gyógyszerek: antibiotikumok
Alternatív gyógymódok:: méz, és sok tea, illetve inhalálás
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: szamárköhögés elleni védőoltás

betegszoba.hu ( 59 éves nő ) Budapest , 180 kórtörténet | időpont: 2008. június 18. 21:36

Történet: A szamárköhögést baktériumfertőzés okozza, vezető tünet a jellegzetes húzó jellegű köhögés. A kórokozó neve Bordatella pertussis. A betegség súlyos lefolyású lehet, erősen fertőző. A köhögőrohamok légzési nehezítettséget, hányást, fulladást okozhatnak.
Kezdeti tünetek: Keringés és légzés:
fulladásrohamok, köhögés, nehézlégzés, orrfolyás
Has és emésztő rendszer:
hányás, hasmenés
Általános tünetek:
láz
Magatartás, felismerés, érzelem:
öntudatlanság
Gyógyszerek: Antibiotikumok (eritromicin, amoxicillin). Nyugtatók.
Alternatív gyógymódok:: A csecsemőket folyamatos megfigyelés alatt kell tartani, mert a köhögőrohamok légzésleállással fenyegetnek. Oxigénsátor párásított környezetben. Szükség esetén vénás folyadékpótlás.
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: Nagyobb gyermekeknél és megfelelő terápia esetén a kórjóslat kedvező. A csecsemőknél nagyon veszélyes lehet a légzésleállás, ezért őket folyamatosan meg kell figyelni. Magyarországon a szamárköhögés elleni védőoltást több lépcsőben adják a torokgyík és a tetanusz elleni oltóanyaggal együtt. Újabban a hármas kombinációval egyidőben kapják a gyermekek a Hemophilus influenzae elleni vakcinát is. Szövődmények: tüdőgyulladás, görcsök, orrvérzés, fülfertőzések, oxigénhiány miatti agykárosodás, értelmi fogyatékosság, légzéskimaradás.

 1. Méhgyulladás
  összesen 5 kórtörténet, legújabb: Rita0223
 2. Aranyér
  összesen 9 kórtörténet, legújabb: Nemeth_Agi

 1. Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet
  (19 db), legújabb: Orsiorsi
 2. Semmelweis I. sz. Belgyógyászati Klinika
  (10 db), legújabb: Ttrish