Reumás láz

A reumás láz a Streptococcus fertőzést követően kialakuló gyulladásos megbetegedés. Gyakran okozza a szívbillentyűk károsodását. Általában 6-15 éves gyermekeket érint, rendszerint skarlát, vagy torokgyulladás után 20 nappal lép fel, de elképzelhető, hogy a reumás lázat okozó Streptococcus fertőzés eredetileg semmilyen tünetet nem okozott. Ha az antibiotikus kezelést nem folytatják következetesen hosszú ideig, a reumás láz hajlamos kiújulni, különösen az első alkalmat követő 3-5 évben. A leggyakoribb szövődmények közé tartoznak a szívbillentyűbetegségek (kéthegyű billentyű szűkülete, szívbelhártyagyulladás), a szívelégtelenség, szívritmuszavarok, szívburokgyulladás.

Eddigi bejegyzések

betegszoba.hu ( 60 éves nő ) Budapest , 180 kórtörténet | időpont: 2008. június 16. 23:31

Történet: A reumás láz a Streptococcus fertőzést követően kialakuló gyulladásos megbetegedés. Gyakran okozza a szívbillentyűk károsodását. Általában 6-15 éves gyermekeket érint, rendszerint skarlát, vagy torokgyulladás után 20 nappal lép fel, de elképzelhető, hogy a reumás lázat okozó Streptococcus fertőzés eredetileg semmilyen tünetet nem okozott.
Kezdeti tünetek: Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
bőrkiütés, csomók
Magatartás, felismerés, érzelem:
érzelmi labilitás
Általános tünetek:
hasi fájdalom, izületi fájdalom, láz, mellkasi fájdalom
Ideg-, csont- és izomrendszer:
izomgyengeség, ízületek duzzanata, melegsége, a felettük lévő bőr pirossága, koordinálatlan, gyors izommozgások
Keringés és légzés:
légszomj, orrvérzés
Gyógyszerek: Gyulladáscsökkentők (aszpirin, szteroidok), antibiotikumok (penicillin, szulfadiazin, eritromicin).
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: Ha az antibiotikus kezelést nem folytatják következetesen hosszú ideig, a reumás láz hajlamos kiújulni, különösen az első alkalmat követő 3-5 évben. A leggyakoribb szövődmények közé tartoznak a szívbillentyűbetegségek (kéthegyű billentyű szűkülete, szívbelhártyagyulladás), a szívelégtelenség, szívritmuszavarok, szívburokgyulladás. A Streptococcus okozta torokgyulladás és a skarlát megfelelő kezelésével lehet a reumás láz kialakulását megelőzni.

 1. Pajzsmirigy betegségek, hipo- és hipertireózis
  összesen 42 kórtörténet, legújabb: Csabyka33
 2. Méhgyulladás
  összesen 5 kórtörténet, legújabb: Rita0223

 1. Kaposi Mór Oktató Kórház Mosdósi Telephely
  (14 db), legújabb: gyurcsek
 2. Szent Lázár Megyei Kórház
  (15 db), legújabb: dudu2001@freemail.hu