Oltási szövődmények

Oltási szövődmény az oltott egyén átlagostól eltérő reakciója miatt keletkeznek. Nem számítjuk tehát oltási szövődménynek, hanem csak oltási reakció, a hőemelkedés, rossz közérzet, enyhébb bőrpír, duzzanat, fájdalom az oltás helyén. Magas lázzal, kiterjedt bőrpírral és a környező területek beszűrődöttségéve, hosszan tartó csillapíthatatlan magas hangú sírássall járó állapot esetén azonban már oltási szövődményről van szó. Az oltási szövődmény nem jár szükségszerűen a védőoltással, de hajlamosító tényezők elősegíthetik a kialakulását. Ilyen hajlamosító tényezőnek számít az immunhiányos állapot, allergia. Az oltási szövődményeket az orvosnak be kell jelentenie az ÁNTSZ-nél, mivel nyilvántartják őket.

Eddigi bejegyzések

betegszoba.hu ( 59 éves nő ) Budapest , 180 kórtörténet | időpont: 2008. június 19. 1:13

Történet: Oltási szövődmény az oltott egyén átlagostól eltérő reakciója miatt keletkeznek. Nem számítjuk tehát oltási szövődménynek, hanem csak oltási reakció, a hőemelkedés, rossz közérzet, enyhébb bőrpír, duzzanat, fájdalom az oltás helyén. Magas lázzal, kiterjedt bőrpírral és a környező területek beszűrődöttségéve, hosszan tartó csillapíthatatlan magas hangú sírássall járó állapot esetén azonban már oltási szövődményről van szó. Az oltási szövődmény nem jár szükségszerűen a védőoltással, de hajlamosító tényezők elősegíthetik a kialakulását. Ilyen hajlamosító tényezőnek számít az immunhiányos állapot, allergia.
Kezdeti tünetek: Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
a bőr és bőralatti szövet lokalizált duzzanata és képlete, csomók, bőrpír
Ideg-, csont- és izomrendszer:
agyvelőgyulladás, ájulás, encephalopathia (agyvelőbántalom), görcsök
Vér, vérképző rendszer:
alacsony vérlemezkeszám
Általános tünetek:
anafilaxiás reakció, láz
Keringés és légzés:
gégevizenyő, hörgőgörcs
Magatartás, felismerés, érzelem:
tudatzavar
Alternatív gyógymódok:: Tüneti kezelés.
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: Az oltási szövődményeket az orvosnak be kell jelentenie az ÁNTSZ-nél, mivel nyilvántartják. Az oltási szövődmények súlyos idegrendszeri elváltozásokat, keringési zavart okozhatnak.

 1. Méhgyulladás
  összesen 5 kórtörténet, legújabb: Rita0223
 2. Aranyér
  összesen 9 kórtörténet, legújabb: Nemeth_Agi

 1. Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet
  (19 db), legújabb: Orsiorsi
 2. Semmelweis I. sz. Belgyógyászati Klinika
  (10 db), legújabb: Ttrish