Mumpsz

A mumpsz rendkívül fertőző gyermekbetegség, de felnőttek is elkaphatják. Bár nagyon fájdalmas lehet, általában nem súlyos. Mérsékelt láz, fejfájás. Érzékeny duzzanat egyik vagy mindkét orcán a fülek magasságában, melyek 10 napig tartanak (gyulladt nyálmirigyek). A duzzanatok a fül mögé és az alsó állkapocs irányába terjedhetnek. Első jele, hogy a gyereknek rossz a közérzete. Később az arc egyik oldalán, a fül körül, alul fájdalmas duzzanat látszik – ezt a megnagyobbodott fültőmirigy (parotis) okozza. Ezt olykor igen magas láz kíséri. Néhány nap múlva a másik oldalon is megduzzadhat a gyermek arca. Ekkor a láz ismét felszökhet. A gyerek nyaka merev, fájlalja a nyakát, a torkát, és nagyon kiszáradhat a szája.

Eddigi bejegyzések

betegszoba.hu ( 60 éves nő ) Budapest , 180 kórtörténet | időpont: 2008. június 18. 21:25

Történet: A mumpsz az egyik nagy nyáltermelő mirigy, a fültőmirigy fertőzéses eredetű gyulladása (parotitis epidemica). A kórokozó a cseppfertőzéssel terjedő mumpsz vírus. Általában oltatlan 2-12 éves gyermekeknél fordul elő, de felnőtteket is megbetegíthet. A fültőmirigyen kívül a heréket, központi idegrendszert, hasnyálmirigyet is érintheti.
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
a halánték vagy az állkapocs duzzanata, arcfájdalom, fejfájás, láz, torokfájás
Fül, orr, gége:
fültőmirigy duzzanata
Ivarszervek:
herefájdalom, -duzzanat, herezacskóduzzanat
Gyógyszerek: Acetaminophen tüneti kezelésként.
Alternatív gyógymódok:: Hideg- vagy melegborogatás a nyakra. Meleg sós vizes gargarizálás, diéta, fokozott folyadékbevitel jótékony lehet.
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: Általában jó prognózisú betegségről van szó, még akkor is, ha több szervet is érint a betegség. Élethosszig tartó védettség marad vissza. Hazánkban a védőoltást a kanyaró és a rózsahimlő elleni oltással közösen (MMR) adják két lépcsőben.

 1. Pajzsmirigy betegségek, hipo- és hipertireózis
  összesen 42 kórtörténet, legújabb: Csabyka33
 2. Méhgyulladás
  összesen 5 kórtörténet, legújabb: Rita0223

 1. Szent Lázár Megyei Kórház
  (15 db), legújabb: dudu2001@freemail.hu
 2. Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház-Rendelőintézet
  (33 db), legújabb: bárcsak