Krupp

A köznyelven kruppnak hívott betegség a gége akut gyulladása. A gyermek tüneteinek enyhítésére a legjobb háziszer a hidegpára. Állandó párologtatással telíteni kell a szoba levegőjét hideg gőzzel. Hideg párásító készüléket elvileg az egész fűtési szezonban és száraz levegőjű kánikulában is folyamatosan kellene használni. De mivel a villanyszámlán nagyon meglátszódna, ezért a következőket szokták javasolni: Vigyázni kell, hogy a szoba hőmérséklete alvásnál 20 foknál ne legyen melegebb (legjobb a 18 fokos szobahő alváshoz, nappal a 21 fok és fürdetéshez a 24 fok). (babafalva.hu)

Eddigi bejegyzések

betegszoba.hu ( 59 éves nő ) Budapest , 180 kórtörténet | időpont: 2008. június 18. 20:37

Történet: A jellegzetesen ugató jellegű köhögéssel járó kruppot a gége lágyrészeinek, a hangszalagok megduzzadásának következménye. A köhögés megjelenése előtt általában a gyermek néhány napig megfázásos tünetektől szenved. A krupp jellemzően éjjel rosszabbodik. A tünetek megjelenéséért általában vírusfertőzés a felelős, de az okok közt találjuk a baktériumfertőzést, allergiát, belélegzett irritáló anyagokat, gyomorsav visszacsorgását. Többnyire 3-5 éves kor között jelentkezik.
Kezdeti tünetek: Keringés és légzés:
köhögés, nehézlégzés, stridor (sípoló légzés)
Általános tünetek:
megfázásos tünetek
Gyógyszerek: Acetamiophen, szteroidok (dexametazon, prednizolon), aeroszolok, adrenalin. Szükség esetén antibiotikumok és oxigén.
Alternatív gyógymódok:: Hideg, párás levegő enyhítheti a köhögést. Súlyos esetben kórházi kezelés szükséges, de enyhébb esetben is célszerű orvosi segítséget kérni az otthoni ápoláshoz. Ritkán intubálásra lehet szükség a légutak szabadon tartásához.
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: Ma már kevésbé félelmetes, mint a torokgyík időszakában, de azért veszélyes állapotot eredményezhet. Néha kiújul. Szövődményei: légzési nehezítettség, légzésleállás, epiglottitis (a gégefedő gyulladása), bakteriális légcsőgyulladás, atelectasia (a tüdő légtelensége), kiszáradás.

 1. Méhgyulladás
  összesen 5 kórtörténet, legújabb: Rita0223
 2. Aranyér
  összesen 9 kórtörténet, legújabb: Nemeth_Agi

 1. Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet
  (19 db), legújabb: Orsiorsi
 2. Semmelweis I. sz. Belgyógyászati Klinika
  (10 db), legújabb: Ttrish